Ferrera: "Alsof Lierse nieuwe trainer krijgt"

Print
De Roeck geschorst, Nnaji en Nikolovski geblesseerd, Fassotte ziek en nu ook Van der Straeten onzeker. De verdediging, de maandenlang bijna oninneembare burcht van het Lisp,wordt door brute pech plots het zorgenkind van Lierse. En net nu volgt de cruciale confrontatie met Anderlecht. Emilio Ferrera, die na de reanimatie van Beveren, RWDM en Lierse als wonderdokter door de voetbalwereld gaat, moet wéér voor een gepaste remedie zorgen. “Als de vervangers het niet goed doen, dan is dat míjn fout.”
 
En, Emilio, in paniek?
Ferrera: Neen, paniek bestaat niet in voetbal.Als je in de oorlog zit, dán is er paniek. Ik heb Beveren en RWDM overgenomen toen die ploegen met één puntje helemaal alleen onderaan stonden. Dát waren paniek- situaties. Die heb ik toen opgelost, dus ik maak me niet ongerust. Van die ervaringen maak ik gebruik om deze tegenslag aan te pakken. Lierse zit in een luxe-situatie. We staan mentaal sterk, we spelen thuis en we hoeven niet per se tweede te worden.
 
Hoe ga je de afwezigheid van De Roeck, Fassotte, Nnaji en Nikolovski opvangen?
Om eerlijk te zijn: ik weet het nog niet. Mogelijk pas ik de veldbezetting aan.Met Smeets, Smet, Laeremans, Kacic,Wils en vanaf volgende week De Roeck heb ik voor de rest van het seizoen zes verdedigers voor vier posities. Dat is te weinig. Maar als ik er zes heb voor drie posities, is dat al een stuk beter.Dus is de kans groot dat we de matchen met een andere tactiek zullen aanpakken.
 
Jammer, want de ploeg stak na de winterstop in blakende vorm.
Wie zegt dat die reeks onderbroken wordt? Het uitvallen van vier spelers voor dezelfde positie kan een catastrofe zijn, maar ik ga proberen die catastrofe op een positieve manier te gebruiken. De andere spelers zijn door deze omstandigheden verplicht om méér te brengen. Dat ga ik hen deze week duidelijk maken. Dit moet een signaal zijn: als ze niet wat extra’s brengen, kunnen we problemen krijgen. Ze moeten op héle korte termijn verbeteren. Elke speler móét nu een andere speler worden. Vergelijk het met het schokeffect na een trainerswissel. Plots is alles anders, een nieuwe trainer zet ook de rechtsback op het middenveld en andersom.
 
Bij Lierse krijg je deze week hetzelfde gevoel, er kan vanalles gebeuren.
Sommige spelers kunnen onverwacht openbloeien op een andere positie. Absoluut, de omstandigheden zijn soms de beste vriend van een trainer. Kijk naar Anderlecht. Hoe hebben zij Junior en Deschacht ontdekt? Waarom rendeert Aruna nu zo optimaal als tweede spits? Niet omdat het de keuze van de trainer was, maar omdat er op een bepaald moment zoveel afwezigen waren dat ze dachten: dan moeten we Deschacht en Junior maar in de ploeg zetten. Plots paste de puzzel in elkaar en Anderlecht begon te winnen.
 
Net nu komen de belangrijke matchen eraan.
Dat speelt geen enkele rol. Of we nu op Charleroi spelen, thuis tegen Lommel of tegen Anderlecht, Lierse heeft het altijd moeilijk. We zullen nooit met 3-0 winnen, maar óók nooit met 0-3 verliezen.
 
Deze tegenslagen kunnen Lierse wel de Champions League kosten.
Ach, ik zal het aantal geblesseerden zeker niet als excuus inroepen als het fout loopt.De komende weken moet ik laten zien dat ik de voorbije acht maanden goed gewerkt heb op Lierse.Als de vervangers van onze geblesseerden door de mand vallen, dan is dat míjn fout, zo simpel is het. Het is mijn taak als trainer om de spelers die naast de ploeg vallen, klaar te maken voor de eerste ploeg. Ik heb daar op training veel aandacht aan besteed, binnenkort weten we of ik dat op de goede manier gedaan heb. Ik denk dat de spelers nu beseffen waarom ik zoveel van hen eis op training.
 
Niet overwogen om maandag Noben of een andere verdediger van Lommel te halen?
Neen,dat zou niet correct zijn ten opzichte van die aanwinst. Over twee, drie maanden zijn onze geblesseerden terug en dat zijn de beste centrale verdedigers van België. De komst van Haeldermans lag totaal anders. Die hebben we nu nodig, maar óók op lange termijn, omdat de selectie nog behoefte had aan versterking links op het middenveld.
 
Houd je je hart vast voor nieuwe blessures?
Ik ga mijn trainingsschema aanpassen om blessures te vermijden. Vanaf nu trainen we nooit nog tweemaal per dag en ik ga me vooral toeleggen op individuele oefeningen. Als er nog enkele spelers uitvallen, wordt het écht moeilijk.
MEEST RECENT