'Le Fils' en 'Stille Waters' winnen elk drie Plateauprijzen

Print
De speelfilm 'Le Fils' en de TV1-serie 'Stille Waters' zijn de grote winnaars geworden van de 16de Joseph Plateau-prijzen van de Belgische film en televisie, die zaterdagavond in de Brusselse Albert Hall werden uitgereikt. 'Le Fils' versloeg 'Hop' en 'No Man's Land' als beste Belgische Film 2001-2002. De Luikse gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne kregen voor 'Le Fils' ook de Plateau voor de beste regisseur, en hun hoofdacteur Olivier Gourmet die voor beste acteur.
'Stille Waters' won de drie tv-prijzen: beste Belgisch tv-drama plus prijzen voor Antje De Boeck en Jan Decleir. Vreemd genoeg was hoofdacteur Jo De Meyere niet genomineerd.
Antje De Boeck won voor haar rol in 'Hop' ook de prijs voor de beste filmactrice, ex-aequo met Els Dottermans (voor haar rol in 'Meisje' van Dorothée Van den Berghe).
De Plateaus zijn het zeer kleine Belgische broertje van de Hollywood-Oscars. Net als in Hollywood zes dagen eerder ging het in de dankwoorden enkele malen over Irak. Els Dottermans herhaalde de woorden van Michael Moore: "Shame on you, Mister Bush!" en Vlaams cultuurminister Paul Van Grembergen haalde er de uitspraak van de filosoof Nietzsche bij: "De oorlog is het einde van de cultuur".
"Ik wil dit omdraaien en zeg: cultuur is het begin van het einde van de oorlog."
Ook Vlaams media-minister Dirk Van Mechelen kwam op het podium, maar Franstalige excellenties hadden zich verontschuldigd. Blijkbaar staan ze nog onwennig tegenover de overplanting van de 'Gentse' Belgische filmprijzen naar Brussel. De VRT bracht de televisieopname van de uitreiking zondag in 'De Rode Loper'. RTBF-La Deux wacht tot woensdag voor de uitzending van een verkorte versie om 18.55 uur in het wekelijkse filmprogramma 'Screen'.
Jacques Dubrulle, de drijvende kracht achter de Plateauprijzen, zei zaterdagavond dat de RTBF volgend jaar zo goed als zeker evenveel zal doen als de VRT. Een live-uitzending of uitgesteld relais werd nu bemoeilijkt door de aan de gang zijnde reorganisatie bij de Franstalige omroep.
De genomineerden werden aangeduid door 166 beroepsmensen, evenwaardig verdeeld over de twee gemeenschappen. Zij hadden de keuze uit alle Belgische films die tussen 1 juli 2001 en 31 december 2002 hun Belgische première beleefden. De lijst van genomineerden werd dan voorgelegd aan bijna 5000 Belgische film- en tv-professionals en -critici.
RdC

Plateauprijzen 2001-2002

 • Beste film: 'Le Fils'
 • Beste regisseur: gebroeders Dardenne ('Le Fils')
 • Beste acteur: Olivier Gourmet (Le Fils')
 • Beste actrice: Antje De Boeck ('Hop') en Els Dottermans ('Meisje')
 • Beste scenarist: Danis Tanovic ('No Man's Land')
 • Beste documentaire: 'Iran sous le voile des apparences' (Thierry Michel)
 • Beste kortfilm: 'Snapshot' (Jakob Verbruggen)
 • Beste componist: Daan ('Meisje') en Vincent D'Hondt ('Hop')
 • Beste tv-drama: 'Stille Waters'
 • Beste tv-acteur: Jan Decleir ('Stille Waters')
 • Beste tv-actrice: Antje De Boeck ('Stille Waters')
 • Publieksprijs: 'Alias' van Jan Verheyen
Nu in het nieuws