Vorst geeft tuinplanten tweede leven

Als we samen met Guy Vervoort door zijn prachtige herfsttuin wandelen, laat de ochtendzon de rijm op siergrassen en uitgebloeide stengels schitteren. "Zo zie je dat de vorst de planten een tweede leven kan geven", filosofeert Guy. "De lage zon geeft overigens ook een heel aparte kleur aan winterbloeiers zoals de Mahonia media 'Charity' en de Viburnum tinus." Hij vertelt welke tuinkarweitjes er in december op de agenda staan.

Kdejager

Guy troont ons meteen mee naar zijn serre waar hij druk doende is met het zaaien van een aantal vorstkiemers in kleine potjes. Dit zijn geen doordeweekse zaadjes. Ze zijn het resultaat van een expeditie op Sakhalin, een eiland dat ten noorden van Japan en ten oosten van Siberië ligt, op negen uur vliegen van Moskou. Guy sponsorde de expeditie die geleid werd door een Russische en een Engelse botanist en kreeg in ruil zaden van zestig soorten vaste planten.

"Er zijn hele kleine nieuwe viooltjes bij, Trillium, engelwortel die daar tot drie meter hoog wordt en ook een aantal siergrassen. De zaadjes worden afgedekt met een laagje gezeefde aarde, net even dik als de zaadjes zelf. Dan strooi ik een laagje fijne kiezel en elk potje wordt voorzien van een etiket met het voorlopig veldnummer dat het tijdens de expeditie kreeg. Een netje moet de kostbare goedje beschermen tegen dabbende vogels.

Het zijn niet allemaal vorstkiemers maar ik geef ze wel dezelfde behandeling, baat het niet dan schaadt het niet. Straks worden de potjes buiten gezet. Pas over drie jaar kom ik te weten welke planten voor ons klimaat waardevol zijn. Als er vijf tot tien procent dat blijken te zijn, ben ik dik tevreden. Het vorstkiemen kan ook worden toegepast met wildemanskruid of Pulsatilla en met gentianen. Vorstkiemers zijn in principe planten die uit streken met een landklimaat of uit bergstreken komen."

Winterbloeiers

De Mahonia media 'Charity' (links) en de Vibrnum Tinus (rechts)

En dan wandelen we weer door de tuin waar kleurige winterbloeiers schitteren in de zon. De Mahonia media 'Charity' bloeit prachtig geel, de Viburnum tinus prijkt met witroze bloemen en de trosjes van de Hedera helix 'Arborescens' of boomklimop ogen bijzonder fris.

"December met zijn feestdagen is typisch een maand waarin je het buitenleven binnenshuis haalt", vindt Guy. "Er is niets mooier dan met ingrediënten uit je eigen tuin je huiskamer gezellig te maken. Bijvoorbeeld met de prachtige blauwpaarse kegels die de Abies koreana al heel jong draagt. Ook de kegels van de Pinus strobus zijn bijzonder fraai. En natuurljk breng je met takken van hulst, Kornoelje en Skimmia meteen een echte winterfeestsfeer in de huiskamer. Je kan ook prachtige natuurlijke kerstballen maken van gedroogde toefjes hortensia, van de pluizige zaadhoofdjes van Clematis en verder van verschillende soorten bessen en kegeltjes."

Info: 03-664.44.01

Te doen in december

- Let er bij het opruimen van takken of ander afval steeds op dat je geen egeltjes stoort. Dat zijn immers uitstekende slakkenvangers en tuiniers houden ze dus best te vriend.

- Zorg ervoor dat je vóór de kortste dag bomen snoeit zoals de berk en de esdoorn. Als je dat later doet, kunnen deze bomen gaan bloeden.

- Het is ook de hoogste tijd om buitendruiven te snoeien.

- Leg stapeltjes goed verteerde koemest in heuveltjes rond je rozen.

- Hou je vijver ijsvrij met een ijsvrijhouder. Sla nooit het ijs stuk want dan sterven de vissen van de shock.

- Bij strenge vorst mag je zeker niet over je gazon lopen, de sporen kunnen maanden zichtbaar blijven.

- Neem de notities die je gedurende het jaar maakte in verband met mogelijke veranderingen in je tuin nu systematisch door en plan eventueel werken voor de volgende lente.

Nu in het nieuws