Vers bloed voor Mortal Kombat

Print
Toen Mortal Kombat het levenslicht zag in 1992, bracht dat een schokgolf te weeg in de wereld van de videogames en ver daarbuiten. Nooit eerder werd er in een vechtspel zo spilziek met bloed gemorst en brutaal op mekaar in gehakt. Street Fighter, de oervader van het vechtgenre, leek plots een videospel voor mietjes. Meer dan tien jaar later - na een pauze van vier jaar - komt Midway met deel V op de proppen. Het bloed vloeit weer rijkelijk in Deadly Alliance, maar belangrijker is dat de vechters in de arena soepeler bewegen dan ooit.
BR>
Mortal Kombat was niet het eerste Gore-spel (Gore staat voor geronnen bloed). In 1988 was er al Barbarian, een spel waarin hoofden met een bijl werden afgehakt en als voetbal gebruikt. Begin jaren ‘90 worden er zelfs vragen gesteld in het Amerikaanse parlement. De business voegt onder politieke druk een censuursysteem in en de allereerste versie van Mortal Kombat wordt aangepast. Het bloed wordt vervangen door zweet en tranen. Gamers ontdekken al snel dat je via geheime codes het bloed opnieuw kan oproepen. Overigens hebben de makers van Mortal Kombat zich nooit laten tegenhouden door wat politieke heisa. Niet lang daarna laten ze in het spel hun vijanden het hart uitrukken van de verliezer onder het commando van een bulderende stem die “finish him” (maak hem af!) roept.

In Duitsland is Mortal Kombat een verboden spel. Hoogstwaarschijnlijk gaat ook Deadly Alliance in de ban, waarna de verkoopcijfers weer de hoogte in schieten. In deze nieuwe versie is er trouwens aan het bloedverlies gewerkt. “Nu drupt het bloed langzaam op de kleren van de vijanden en ontstaan er vlekken,” legt creatief ontwerper Ed Boon fijntjes uit.

Er is een gouden regel in de videogames-industrie en die is: “geweld verkoopt.” Een pakkend bewijs; Nintendo besloot Mortal Kombat zonder bloedvergieten op de markt te brengen. Het werd een commerciële flop.De Mortal Kombat-serie ging 19 miljoen keer over de toonbank. Ook Hollywood rook dat geld. Paul Anderson (oa Resident Evil) zag in 1995 150 miljoen dollar in zijn laatje komen dankzij de op het spel gebaseerde film. De opvolger Annihilation - met Landenaar Dominique Vandenberg in een hoofdrol - flopte grandioos. Er kwam ook een tv-show, een stripverhaal en vijf verzamelalbums waarop één nummer van de Belgische groep Praga Khan.

Vers bloed

Het allereerste Mortal Kombat-spel werd op de markt gebracht op een Mortal Monday, Deadly Alliance op Fatality Friday. In Europa was dat - oh galgenhumor - op valentijntjesdag. In Amerika werd het spel op vrijdag 22 november gelanceerd, eind 2002 was het al een miljoen keer over de toonbank gegaan. Het heeft er alle schijn van dat het succes ook hier niet zal uitblijven. Mortal Kombat V is volledig gerestyled en herwerkt. Johnny Cage, Jax, Scorpion en Sub-Zero zijn weer aanwezig, maar daarnaast zijn er heel wat nieuwe karakters zoals Blind Kenshi (een blinde), Bo Rai Cho (een zatlap) en Mavado. De gevechtstechniek is er sterk op vooruit gegaan want elk karakter kan verschillende stijlen aan en kan voortdurend van stijl switchen tijdens het gevecht. Bovendien kun je ook wapens gebruiken.

‘Mortal Kombat’, ooit pionier in het genre, was de weg wat kwijtgeraakt eind jaren ‘90, maar de rustpauze en de dodelijke alliantie heeft deze titel vers, ahum, bloed gegeven. De achterstand op ‘Virtua Fighter’, ‘Tekken’ en ‘Dead or Alive’ is meer dan goed gemaakt.
Nu in het nieuws