Wilmots: "Ik reken op respect"

Print
Marc Wilmots is tot eind dit seizoen trainer van Schalke 04. De 34-jarige ex-Rode Duivel, die meteen een punt zet achter zijn spelersloopbaan, vervangt Frank Neubarth en leidde gisterenmorgen al de training in Gelsenkirchen. “Ik heb een beetje moeten improviseren,” lacht Wilmots. “Het voelde toch vreemd aan, hoor. Een fluitje in mijn mond in plaats van voetbalschoenen omgebonden.”
 
13.51 uur.AufSchalke in Gelsenkirchen. Een gids loodst een groepje fans door de gigantische voetbaltempel. Ze worden onder de voet gelopen door een vijftigtal cameraploegen, fotografen en journalisten die staan te drummen aan lokaal 20.13, de perszaal. Manager Rudi Assauer, kersvers trainer Marc Wilmots en nieuwbakken assistent Oliver Reck worstelen zich voorbij de massa. Wilmots loopt er ondanks de massale belangstelling ontspannen bij.Twee knoopjes van zijn wit hemd met blauwe ruit geopend, het gelaat lichtjes gebruind.
 
“Ik heb ook geen reden om me druk te maken,” lacht Wilmots. “Integendeel. Met deze job neem ik geen enkel risico. Ik wil me acht keer negentig minuten amuseren. Ik was wel heel verrast toen in het voorstel kreeg." ”
 
Je blijft dus coach tot eind dit seizoen. Maar stel dat de job je enorm bevalt. Stap je dan niet in de politiek?
Wilmots: “Ook al zijn de resultaten fantastisch, dan nog verlaat ik Schalke. Ik heb Louis Michel namelijk mijn woord gegeven om de MR (Waalse liberale partij, nvdr) te vervoegen. En daar hou ik me ook aan. Ik heb hem al gebeld om hem gerust te stellen. Assauer deed me trouwens een voorstel om ook volgend jaar coach te blijven, maar ik heb geweigerd. En na mijn politieke carrière? Over vier jaar start ik met de trainerscursus en dan zien we wel.”
 
Als trainer mag je zelf niet meer spelen in de Bundesliga. Hoe zwaar is dat?
Wilmots: “Het was een moeilijke beslissing. Maar ik denk dat ik Schalke beter kan helpen als coach dan als speler. Ik kwam de jongste vier maanden nauwelijks aan de bak. Onze kern is trouwens ruim genoeg.”
 
Een spelerskern waar het dit jaar rommelde. Sigarettensmokkel, openbare ruzies in restaurants, lekken naar de boulevardpers... En dan die teleurstellende zesde plaats.
Wilmots: “Over het verleden wil ik niet meer praten.Voor mij telt alleen de toekomst. En ik hoop op een plaats in de topvijf, die recht geeft op de UEFA Cup. De Champions League is niet meer mogelijk. Wel wil ik komaf maken met die lekken naar de pers. Het kan niet dat zaken uit de kleedkamer in de media uitgesmeerd worden. Stel me dus ook geen vraag over tactiek, want zelfs dat blijft binnenskamers.”
 
Plots sta je boven je ploegmaats. Moeten zij je met ‘trainer’ aanspreken?
Wilmots: “(lacht) Euh... Moeilijke vraag. Ze moeten me zo niet aanspreken maar ik reken wel op respect. Het voelde vanmorgen (gisteren, krli) ook vreemd aan, hoor. In het trainingscomplex moest ik rechtdoor in plaats van linksaf naar de spelerskleedkamer. En op het veld stond ik plots met een fluitje in de mond. Even wennen.”
 
Dat zal wel.Van de ene op de andere dag ben je coach van een Europese topclub.Heb je er lang over moeten nadenken?
Wilmots:“Toch een tijdje.Dinsdagavond had ik een goed gesprek met Assauer. Nadien heb ik overlegd met mijn echtgenote. Want ook voor mijn familie is het opnieuw een serieuze aanpassing.We wonen sinds kort weer in België, in Dongelberg. Nu moet ik twee maanden op hotel in Gelsenkirchen. Maar we vonden allemaal dat het de moeite waard was.”
 
Ben je klaar voor het hectische leven van een toptrainer?
Wilmots: “Angst heb ik in ieder geval niet. Je mag een uitdaging niet uit de weg gaan, vind ik. Ik ken de spelers ook allemaal door en door. Het komt er nu op aan om ze opnieuw vertrouwen en spelvreugde te geven. Ik heb nog tien dagen tot mijn eerste wedstrijd in FC Nürnberg (zaterdag 5 april, krli) Het stadion is al uitverkocht, dus ik kijk er echt naar uit. Nu ga ik zo snel mogelijk trainingsschema’s opstellen."
MEEST RECENT