"Arabische vrijwilligers nieuwe bedreiging voor coalitie"

Print
De infiltraties van Arabische vrijwilligers vormen een nieuw gevaar voor de Brits-Amerikaanse coalitie in Irak. "Honderden vrijwilligers trekken naar Irak om zich in de strijd tegen Britse en Amerikaanse militairen te offeren. Met de dag stromen meer krijgers toe", zegt een Duitse Midden-Oostenspecialist.
Professor Udo Steinbach leidt het Duitse Instituut voor het Midden-Oosten (Orient Institut). "Zwaar gemotiveerde strijders, die niet van burgers te onderscheiden zijn, zullen de oorlog niet beslissen", aldus de professor in een interview met Bild am Sonntag. "Maar ze spelen een belangrijke rol in de strijd om Bagdad. Zij hebben kalasjnikovs en handgranaten. Bovendien kunnen zij anti-tankwapens krijgen van het Iraakse regime". Volgens Steinbach wekken de beelden op de Arabische televisie van bombardementen en burgerdoden "de bereidheid, aan de jihad (heilige oorlog) deel te nemen". "De woede over de westerse kruisvaarders breidt zich in de gehele Arabische wereld uit - in alle lagen van de bevolking".
Zaterdag zijn al vier Amerikaanse soldaten om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag ten noorden van de Iraakse stad Najaf.
Een hoge Iraakse officier zei zondag dat deze zelfmoordaanslag de eerste stap is op "een lange weg van jihad van Irakezen en Arabieren tegen de indringers". Volgens de officier zijn meer dan vierduizend vrijwilligers uit verscheidene Arabische landen naar Irak gekomen om zelfmoordaanslagen te plegen.
Nu in het nieuws