Beurzen verliezen opnieuw

Print
De aandelenkoersen in Europa gingen donderdag lager, na slecht nieuws van Air France en over het producentenvertrouwen in Frankrijk. Air France waarschuwde dat een oorlog in Irak een negatieve invloed heeft op het reizigersaantal van de luchtvaartmaatschappij. Het Franse producentenvertrouwen daalde op zijn beurt meer dan verwacht.
In Azië werd enkel op de beurzen van Tokio en Taiwan (plus 0,40 pct) een kleine winst opgetekend. Australië bleef stabiel, in Seoel (min 1 pct), Hongkong (min 1,15 pct) en Singapore (min 0,65 pct) koersten de indices lager.

De Dow Jones Stoxx 50-index, dat de vijftig belangrijkste bedrijven in Europa omvat, verloor 2 procent, tot 2.192,29 punten. Vooral de beursgenoteerde energiebedrijven verloren terrein.

Op Euronext Brussel ging de BEL20 bij een kalme handel 2,01 pct lager, tot 1.684,78 punten. Belangrijkste verliezers waren de financiële zwaargewichten Fortis en Dexia.
De dollar verloor donderdag opnieuw terrein ten opzichte van de euro. De Europese munt kostte 1,0734 dollar, tegen 1,0671 dollar woensdagavond.
Het goud werd iets duurder en was donderdag 332,05 dollar waard per ons en 9.945 euro per goudstaaf.

Ook de prijs van ruwe olie blijft stijgen. Traders vrezen dat de oorlog in Irak langer zal duren dan verwacht. Daarnaast zijn er ook de etnische spanningen in Nigeria die de olietoevoer belemmeren. Een vat Brent-olie (uit de Noordzee) voor levering in mei kostte donderdag op de Londense International Petroleum Exchange (IPE) 26,15 dollar, 4 procent meer dan woensdagavond.
MEEST RECENT