Personeel SABCA reageert teneergeslagen

Print
Het personeel bij SABCA in Haren reageerde uiterst teneergeslagen op het nieuws dat 321 banen moeten sneuvelen. Zo zegt vakbondsafgevaardigde Louis Van Heddeghem (ACV). Het personeel werd tijdens een algemene personeelsvergadering op de hoogte gebracht. Van een staking in Haren is alleszins geen sprake. Volgens Van Heddeghem is het wel mogelijk dat een stakingsoproep voor donderdag wordt gelanceerd voor de vestiging in Charleroi.
Naast de personeelsafslanking en de looninlevering voor de blijvers kregen de vakbondsafgevaardigden in de ondernemingsraad ook te horen dat de directie elf verlofdagen voor arbeidsduurvermindering wil laten vallen. De arbeiders bij SABCA presteren de 37-urenweek, zoals voorzien in de cao voor de metaalsector. In de praktijk werken ze 39 uren en krijgen ze 11 recuperatiedagen voor die twee extra uren per dag.

De Société Anonyme belge de construction aéronautique (SABCA) werd in 1920 opgericht en is sindsdien actief in de ontwikkeling, de aanmaak en het onderhoud van onderdelen voor de luchtvaartsector.
Het bedrijf werkt zowel voor de burger- (Airbus, Boeing), de militaire luchtvaart (Dassault) als voor de ruimtevaart (Arianespace). De onderneming kreeg het afgelopen jaar zware klappen met een nettoverlies van 11,29 miljoen euro. In 2001 was er nog een lichte winst. Het bedrijf boekte een provisie op slechtlopende of opgedoekte programma's. Er was het faillissement van Fairchild Dornier en de mislukte lancering van de Ariane 5. Ook de terugval in de burgerluchtvaart na 11 september speelde een grote rol.

Het faillissement van Fairchild Dornier sneed diep in de cijfers. SABCA ontwikkelde voor het bedrijf mee de Dornier 728 en was verantwoordelijk voor de fabricage van de cockpit en het achterste gedeelte van de romp. Enkel dat project was al goed voor 125 jobs bij SABCA.
SABCA is voor 52,96 procent in handen van de Franse luchtvaartgroep Dassault. De andere partner (42,8 pct) is het Nederlandse Stork. Directeur van het bedrijf is Remo Pellichero. SABCA heeft drie vestigingen, in Haren, Gosselies en Lummen.
MEEST RECENT