VS openen noordelijk front in Irak

Print
De Verenigde Staten hebben donderdag een noordelijke front geopend. Een duizendtal para's werden gedropt boven Iraaks Koerdistan. In het zuiden staan de Amerikaanse en Britse troepen nog steeds tegenover Iraakse elite-eenheden van de Republikeinse Garde.
De Verenigde Staten hebben ook beslist om troepenversterkingen naar de Golf te sturen. 12.000 soldaten worden overgebracht om de 250.000 Amerikaanse en 45.000 Britse militairen te steunen. De zender Voice of America spreekt zelfs van 30.000 bijkomende militairen

Hoge functionarissen die in de krant Washington Post worden geciteerd, zegden dat de oorlog enkele maanden kan duren en het dus nodig kan zijn om aanzienlijke troepenversterkingen te zenden. De oorlog in Irak is intussen begonnen aan zijn tweede week. Afgelopen nacht dropten Amerikaanse vliegtuigen een duizendtal parachutisten van de 173e luchtlandingsbrigade op een luchthaven in het door de Koerden gecontroleerde noorden. "Het is de eerste omvangrijke troepenmacht in het noorden van Irak", zei een Pentagonfunctionaris.

Met de landing opent de coalitie een tweede front. Eigenlijk hadden 62.000 soldaten, ondersteund door tanks, vanuit Turkije, Iraaks Koerdistan moeten binnentrekken. Maar het veto van het Turkse parlement verwees die plannen naar de prullenmand. De para's bezetten de luchthaven van Harir, in de buurt van Bashur en op zo'n 40 kilometer van de frontlijn die het Koerdische gedeelte scheidt van de Iraakse troepen. Verwacht wordt dat via de luchthaven extra troepen en tanks zullen worden ingevlogen, aldus CNN.

Op het zuidelijk front zijn de Amerikaanse troepen de afgelopen twee dagen niet veel dichter genaderd tot Bagdad. De troepen van de coalitie maken zich op voor een cruciale slag in de streek van Najaf, zo'n 150 kilometer onder de hoofdstad.
Het Iraakse opperbevel stuurde een duizendtal soldaten van de Republikeinse Garde en paramilitaire milities ter versterking naar Najaf, Samawa (300 km in het zuid-oosten van Bagdad) en Nasiriya (350 km ten zuid-oosten van de hoofdstad), zegt de Amerikaanse inlichtingenofficier John Altman.

Volgens een mededeling van het Iraakse leger nam de Republikeinse Garde woensdag voor het eerst deel aan de gevechten in de streek van Najaf. "Een groot aantal Britse en Amerikaanse soldaten sneuvelden daarbij", aldus de mededeling. Het Iraakse leger deed woensdagavond een uitbraak uit Basra in het uiterste zuiden. Tussen de 70 en 120 pantservoertuigen en tanks rukten op naar Oemm Qasr. Volgens officieren van de coalitie was het onduidelijk of het ging om een uitval dan wel dat de troepen zich terugtrokken. De Britse troepen namen geen risico en bombardeerden hen met artillerie en vliegtuigen. Daarbij werden 20 Iraakse voertuigen vernield en zijn de andere teruggedreven.
In de buurt van Nasiriya werden 37 mariniers gewond toen ze door eigen troepen onder vuur werden genomen. Het hoofdkwartier van de 'Marines' werd bestookt met obussen. Het centraal commando in Doha kondigde een onderzoek aan.

Vliegtuigen van de Amerikaanse en Britse luchtmacht voerden andermaal aanvallen uit ten zuiden van Bagdad. En ook Mosoel in het noorden werd bestookt.
Hoge Amerikaanse generaals hebben onder druk van het zwaardere Iraakse verzet, de slechte weersomstandigheden en de moeilijke bevoorrading "hun kalender en verwachtingen moeten bijstellen", zo weet de Washington Post donderdag.
"Bepaalde hoge officieren zijn er nu van overtuigd dat de oorlog nog enkele maanden kan duren en vragen versterkingen voor de troepen in de golf", aldus de krant. Ze willen een pauze inlassen alvorens de aanval in te zetten op Bagdad. Dit moet hen de tijd geven de bevoorradingslijnen veilig te stellen en de schade aan het materieel als gevolg van de zandstormen en Iraakse weerstand te herstellen

Op het politieke front had de Amerikaanse president George W. Bush woensdagavond op zijn buitenverblijf in Camp David een ontmoeting met zijn bondgenoot, de Britse premier Tony Blair. Ze bespraken de rol van de Verenigde Naties in de wederopbouw van Irak. De twee partijen zitten daarover niet op dezelfde golflengte. In de VN-Veiligheidsraad in New York werd intussen hevig gedebateerd over de oorlog. De meeste sprekers kantten zich fel tegen de oorlog.

Een Brits schip met 500 ton hulpgoederen zoals water, voedsel en dekens wacht intussen voor de haven van Oemm Qasr. De aankomst was uitgesteld nadat een mijn was ontdekt in de haven. Het schip zal pas vrijdag kunnen aanmeren, aldus de Britse luitenant-generaal Brian Burridge. Die bevestigde overigens dat de marine voor het eerst dolfijnen heeft ingezet om mijnen op te sporen.
MEEST RECENT