Hongerstaking in Turkse gevangenissen eist 65ste slachtoffer

Print
De hongerstaking tegen de hervorming van het Turkse gevangenisstelsel heeft een 65ste leven geëist. Dat heeft de in Ankara gevestigde mensenrechtenbeweging HRA woensdag bekendgemaakt.
Het gaat om de 32-jarige Yusuf Arici, die sinds mei vorig jaar in hongerstaking was. Arici was lid van de verboden marxistische organisatie DHKP-C en overleed in een ziekenhuis in Ankara. Linkse gedetineerden en sympathisanten begonnen de hongerstaking 2,5 jaar geleden uit protest tegen het beleid van de regering om gevangenen uit paviljoens met soms wel honderd mensen over te plaatsen naar cellen voor één tot drie personen.

De gedetineerden zeggen dat de kleine cellen leiden tot isolement en hen een makkelijke prooi maken voor gewelddadige gevangenbewaarders. De Turkse overheid ziet de paviljoens als een broeinest van de talrijke opstanden in de gevangenissen.
Veertien mensen zetten hun hongerstaking nog voort. Om het zo lang mogelijk vol te kunnen houden, drinken ze wel water met suiker en zout en nemen ze vitaminen in.
De meeste hongerstakers zijn leden van de DHKP-C, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een reeks sinds de jaren '70 gepleegde moorden en bomaanslagen.
MEEST RECENT