Moore uit felle kritiek op Bush tijdens Oscar-uitreiking

Print
Documentairemaker Michael Moore, die zondag een Oscar kreeg voor zijn Bowling for Columbine, heeft flink uitgehaald naar de Amerikaanse president George Bush. Hij deed dit toen hij op het podium de prijs in ontvangst kwam nemen. "We leven in fictieve tijden met fictieve verkiezingsuitslagen die tot een fictieve president leiden", zei Moore, die zijn medegenomineerden bij zich op het podium had geroepen. "We leven in een tijd waarin een man ons de oorlog instuurt om fictieve redenen."
De uitspraken van Moore werden door het publiek gemengd ontvangen. Er werd geapplaudisseerd, maar er was ook wat boegeroep te horen. Het orkest moest worden ingezet om Moore te bewegen het podium te verlaten. "We zijn tegen deze oorlog, Bush. U moest zich schamen, meneer Bush, u moest zich schamen", riep hij.

Bowling for Columbine geeft de visie van Moore weer op het wapengeweld in de Verenigde Staten. De titel verwijst naar het feit dat de twee schutters die in 1999 een bloedbad aanrichtten op een school in Columbine, Colorado, vlak daarvoor waren gaan bowlen. De twee doodden twaalf leerlingen, een docent en sloegen vervolgens de hand aan zichzelf.
Nu in het nieuws