Bagdad haalt adem na zware bombardementen

Print
In Bagdad waren zaterdag aan het begin van de avond opnieuw zware explosies te horen. Overvliegende gevechtsvliegtuigen waren in het centrum van de stad te horen. Welke doelen werden geraakt viel niet meteen te zeggen. Journalisten kunnen zich niet vrijelijk door Bagdad bewegen. Eerder op de dag haalde de Iraakse hoofdstad adem na in de nacht van vrijdag op zaterdag de zwaarste bombardementen tot nu toe te verduren te hebben gehad. Hoewel er geregeld een explosie te horen was, waren er meer mensen op straat dan op de eerdere dagen van de oorlog.
De geallieerden vuurden 320 Tomahawk-kruisraketten af op Irak en voerden zo'n 3.000 vluchten uit. Een van Saddams paleizen in Bagdad werd verwoest, net als het negen verdiepingen tellende hoofdkwartier van de geheime dienst. Zaterdagmiddag waren vanuit het centrum van de stad in de verte twintig grote rookpluimen te zien. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera was de rook afkomstig van olieopslagplaatsen rond Bagdad. Irak zou die in brand hebben gestoken in de hoop dat de geallieerden door de rook hun doelwitten moeilijker kunnen opsporen.

Ten westen van Bagdad werd het aan de Eufraat gelegen paleizencomplex Ar Ramadi van Saddam Hussein verwoest door zo'n dertig vliegtuigen die waren opgestegen van de USS Theodore Roosevelt. Dat zei een officier aan boord van het schip, dat zich in de Middellandse Zee bevindt. De dertig vliegtuigen zouden op geen enkel verzet zijn gestuit. De steden Mosul en Kirkuk in het noorden en Basra en Nassiriyah in het zuiden kwamen ook onder vuur.

Het Amerikaanse leger heeft vijf kruisraketten afgevuurd op stellingen van Ansar al-Islam in het noorden van Irak. Dat meldden Koerdische functionarissen. Ansar is een islamitische guerrillabeweging met een vaste kern van zo'n zevenhonderd leden. Volgens de VS heeft Ansar banden met Al-Qaida. Een bron bij de Patriottische Unie van Koerdistan, een van de twee partijen die in autonoom Noord-Irak de dienst uitmaken, zei zaterdag dat een grondoffensief van Koerdische strijders onder Amerikaans bevel ophanden is.

Het centrum van Bagdad werd zaterdag kort na zonsopgang opgeschrikt door een enorme explosie. Later op de dag kwam het dagelijks leven weer op gang. Mensen gingen de straat op, winkels en restaurants openden de deuren. Werklieden verwijderden glasscherven en ander puin van de straat. In het Oude Paleis van Saddam, een complex dat zich over een afstand van ruim 2,5 kilometer uitstrekt langs de Tigris, woedden zaterdag drie grote branden. Het complex is het belangrijkste overheidsgebouw. Het kabinet en de staf van de premier zijn er ondergebracht en er is een kamp van de Republikeinse Garde, de Iraakse elitetroepen.

De Britse minister van defensie Geoff Hoon herhaalde zaterdag dat de bombardementen op Bagdad niet gericht zijn op burgerdoelen, maar alleen op de machtsinfrastructuur van Saddam Hussein. "Het licht bleef aan in Bagdad, maar de instrumenten van de tirannie zijn aan het instorten." De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld zei dat Saddam Hussein en zijn naaste medewerkers de controle over Irak beginnen te verliezen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft zaterdag gezegd dat bij de Amerikaans/Britse luchtaanvallen op Bagdad van de afgelopen nacht zeker honderd gewonden zijn gevallen. Irak meldde drie doden en 215 gewonden. Ook zouden enkele ziekenhuizen zijn beschadigd. De Iraakse minister van informatie Mohammed Saeed Al-Sahhaf hield zaterdagochtend een televisietoespraak waarin hij de Iraakse bevolking ervan verzekerde dat het regime ongeschonden is. "Het Bagdad van Saddam houdt stand." Al-Sahhaf haalde fel uit naar de VS en Groot-Brittannië. "Ze zijn een bende oorlogsmisdadigers, (...) internationale schoften. Ze liegen dag en nacht. Ze zijn niet menselijk."

De ambassadeur van Irak bij de Verenigde Naties, Mohammed Al-Douri, beklaagde zich vrijdag over de "steun" van VN-secretaris-generaal Kofi Annan aan de Amerikaans-Britse aanval op Irak. Al-Douri eist dat Annan de aanval alsnog veroordeelt. De VN lieten weten dat Annan zaterdag met een reactie zou komen.

.

Nu in het nieuws