"Regelmatige soepeters zijn gezonder"

Print
Wie 5 tot 6 keer per week soep eet benadert meer het ideale lichaamsgewicht, heeft gemiddeld genomen een lagere cholesterolspiegel en neemt meer calcium en ijzer op dan wie dat minder doet. De verschillen worden groter naarmate minder soep gegeten wordt. Dat blijkt uit een grootschalige Franse studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in Journal of Human Nutrition.
 
Het beter gewicht en lagere cholesterolspiegel is volgens Dr. Myriam Roosen van UZ Gasthuisberg wellicht ondermeer het gevolg van het feit dat soep ondanks het grote volume weinig energie bezit - tussen 3 en 40 kcal per 100 milliliter - en precies door dit volume sneller tot een verzadigingsgevoel leidt zodat er minder gegeten wordt. De totale dagelijkse energie-opname is bij soepeters inderdaad iets lager dan bij anderen.
 
Soep kan volgens Roosen bijdragen tot een evenwichtige voeding en gezonde eetgewoonten, maar de gunstige fysieke resultaten hebben niet enkel met soepgebruik te maken. Soep bevat bijvoorbeeld slechts 25 gram groenten per kwart liter, terwijl aanbevolen wordt minstens 300 gram groenten per dag te eten.
 
De voedings- en misschien zelfs leefgewoonten van soepeters verschillen waarschijnlijk ook nog op andere vlakken van die van anderen.

.

Nu in het nieuws