Wijntrends in 2002

De wijn zal weer rijkelijk vloeien in de feestweken. Maar welke? Twee wijnhandelaars, De Wijnboetiek in Hasselt en Wijnen en Champagne Goyens in Genk, schetsen de wijntrends van het jaar, en doen er nog een paar tips bij.

Kdejager

BR>

Nieuwe wereldwijnen

Jo Vandebrouck, zaakvoerder van De Wijnboetiek in Hasselt, promoot vooral de Zuid-Europese wijnen, maar verkoopt toch nog meer Franse wijnen. “De andere wijnen worden wel steeds populairder”, zegt Vandebrouck. “Zestig procent van onze verkoop zijn Franse wijnen, terwijl dat drie jaar geleden nog tachtig procent was. Vooral de Italiaanse wijnen winnen aan populariteit. Op de derde plaats staan de Spaanse en Portugese wijnen. Maar we verkopen ook heel wat wijn uit de zogenaamde Nieuwe Wereldlanden, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika.”

“Zeker mensen die een duurdere fles willen, kiezen voor een wijn uit Frankrijk,” beaamt zaakvoerder Luc Goyens van Wijnen en Champagne Goyens in Genk. Op de tweede plaats staan ook bij Goyens de Italiaanse wijnen. “Daarna volgen de wijnen uit de Nieuwe Wereldlanden. De belangstelling daarvoor is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We verkopen ze op dit moment zelfs meer dan wijn uit Spanje of Portugal.”

Minder bewaarwijnen

Hoewel het barre tijden zijn, besparen we nog niet op wijn. “Ik merk wel dat de klanten minder bewaarwijnen kopen,” zegt Jo Vandebrouck. “Ze kiezen liever voor een wijn die ze onmiddellijk kunnen consumeren. Ze kopen ook niet zo snel grote hoeveelheden, maar springen vaker binnen voor een kleiner aantal flessen. Door de slechte economische vooruitzichten gaan mensen ook minder op restaurant. Ze drinken liever thuis met enkele vrienden een goed glas wijn.”

Goed Belgisch wijnjaar

Het ene wijnjaar is het andere niet. Hoe scoort 2002? “Voor de Belgische druiventeelt was het een schitterend jaar,” zegt Vandebrouck. “Frankrijk daarentegen beleefde een van de zwakste jaren uit haar wijngeschiedenis. In Italië moeten ze zich zelden zorgen maken, daar is de kwaliteit van de druiven ieder jaar min of meer hetzelfde.”

Toch moet je niet ongerust zijn als je een Franse wijn uit 2002 in huis haalt, zegt Luc Goyens. “Frankrijk beleefde inderdaad een moeilijk jaar, vooral door de zware regenval vlak voor de oogstperiode. Maar de druiven worden er zo streng gecontroleerd dat u toch nog steeds een kwaliteitswijn krijgt voorgeschoteld.”