Zijn gewone vitamines het wapen in de strijd tegen Alzheimer ?

Print
Wetenschappers hebben, volgens de Sunday Telegraph, zeer sterke aanwijzingen dat vitamines een hoofdrol kunnen spelen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de hersenaandoening die vele miljoenen bejaarden teistert.
Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk een verband ontdekt tussen hoge hoeveelheden van de homocysteïne-molecule in het bloed en het 'krimpen' van de hersenen bij mensen van middelbare leeftijd, een verandering die later tot Alzheimer kan leiden. Die ontdekking doet de hoop rijzen dat een simpele vitaminekuur voldoende kan zijn om de Alzheimerplaag, die met het vergrijzen van de bevolking een groter probleem begint te vormen, een halt toe te roepen. Er werd eerder al een verband ontekt tussen homocysteïne en hartziekten, trombose en beroertes.

De ontdekking dat deze molecule mogelijk ook bij dementie een rol speelt, kan nieuwe perspectieven openen omdat het homocysteïneniveau kan worden verlaagd door middel van foliumzuur (een vitamine). Volgens professor David Mith, hoogleraar farmacologie aan de universiteit van Oxford en een expert op het vlak van de ziekte van Alzheimer, kan 15 procent van alle gevallen van deze ziekte te wijten zijn aan te veel homocysteïne.

Als verdere proeven aangeven dat dit kan worden bestreden door het toedienen van vitamines, zouden daarmee miljoenen mensen kunnen worden geholpen. Dat de ondekking grote beroering heeft gewekt onder Alzheimer-experts, steunt mede op de hoopgevende resultaten van onderzoek dat werd gedaan over de link bij andere ziektes tussen homocysteïne en vitaminen. Zo becijferde het British Medical Journal onlangs dat het toedienen van 0,8 mg foliezuur per dag het homocysteïnepeil zozeer verlaagt dat de kans op een hartaanval daalt met 16 procent, op een beroerte met 24 procent en op trombose met 25 procent.
MEEST RECENT