Marktaandeel nieuwsuitzendingen TV1 in stijgende lijn

Print
De nieuwsuitzendingen en -magazines op de VRT-Televisie halen goede kijkcijfers. Het marktaandeel van de journaals om 13.00 en 19.00 uur toont een stijgende lijn. Dat van Ter Zake schommelt op weekdagen rond de negen procent. Op zaterdag en zondag lag dat cijfer in februari op amper 5,9 procent. Hoofdredacteur Leo De Bock van de VRT-nieuwsdienst maakt zich echter sterk dat Ter Zake op zaterdag er "vanaf september wel zal staan".
De marktaandelen van de TV1-journaals om 13.00 en 19.00 uur liggen net onder de 40 procent. Het middagjournaal van de openbare omroep scoort daarmee iets minder goed dan dat van de commerciële omroep VTM. 's Avonds zijn de rollen net omgekeerd. Hoewel de stijging van het marktaandeel sterker is om 13.00 uur dan later op de dag, is het middagjournaal volgens De Bock nog steeds niet wat het zou kunnen zijn. "Er is nog duidelijk groeipotentieel", luidt het. Een inkorting van het journaal van 19.00 uur, dat sinds de vernieuwingsoperatie begin vorig jaar 45 minuten duurt, is volgens hem voorlopig niet aan de orde.

De kijkcijfers van Ter Zake (Canvas) vertonen vanaf september 2002 op weekdagen een stijgende lijn. Opvallend is dat het duidingsmagazine steeds meer kijkers van jonger dan 24 jaar lokt. Tijdens het weekend zijn de cijfers echter niet zo rooskleurig. Vanaf september 2003 moet daar op zaterdag verandering in komen. Volgens De Bock wordt gedacht aan "een verfijning van wat we nu op zaterdag doen", mogelijk een politiek programma binnen Ter Zake. Op zondag lokt Panorama wekelijks ongeveer 200.000 trouwe kijkers, maar daalt het marktaandeel van de volledige uitzending van Ter Zake door de lagere cijfers van het nieuwsoverzicht van 20.00 uur. Dat laatste komt doordat TV1 zijn entertainment-offensief dan al heeft ingezet.

Belangrijk in het kader van de beheersovereenkomst van de VRT met de Vlaamse regering, is dat vorig jaar het gemiddeld dagbereik van de informatie-uitzendingen van de VRT 1,59 miljoen "unieke" (verschillende) kijkers beliep. Volgens die overeenkomst moeten dat er 1,5 miljoen zijn.
MEEST RECENT