Journalisten bezoeken Iraanse kerncentrale

Print
Iran heeft dinsdag de internationale media een rondleiding gegeven door de bijna voltooide kerncentrale van Bushehr, die volgens de VS onderdeel is van Iraanse plannen om een atoomwapen te ontwikkelen. Meer dan tachtig buitenlandse journalisten en fotografen werden woensdag rondgeleid door de centrale, die in samenwerking met Rusland is gebouwd en volgens Iran alleen maar is ontwikkeld om elektriciteit op te wekken. "De centrale is voor driekwart af", maakte Assadollah Sabori, de vice-voorzitter van de Iraanse organisatie voor atoomenergie bekend.
Het belangrijkste wat nog moet gebeuren is het verschepen van de nucleaire brandstof vanuit Rusland, aldus Sabori. In de overeenkomst die Iran en Rusland hebben gesloten over de bouw van de centrale is vastgelegd dat alle splijtstof na gebruik moet worden teruggegeven aan Rusland. Dat is een van de maatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat de centrale gebruikt wordt voor de productie van een kernwapen. Ongeveer 1.100 Russische experts en 3.000 Iraniërs werken aan het afbouwen van de centrale, die een capaciteit zal hebben van ongeveer 1.000 megawatt.

Iran herhaalde dinsdag dat het geen kernwapen wil ontwikkelen en dat het nucleaire programma alleen gericht is op het opwekken van energie. De Iraanse autoriteiten wijzen er op dat het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) toezicht gaat houden op de centrale van Bushehr. Ook is het type centrale dat Rusland daar gebouwd heeft, een zogenoemde lichtwatercentrale, volgens Iran en een aantal internationale deskundigen ongeschikt voor het fabriceren van plutonium 239, dat gebruikt wordt voor de productie van atoomwapens. Amerikaanse deskundigen stellen echter dat het plutonium dat in de centrale van Bushehr ontstaat, een mengsel van plutonium 240 en plutonium 239, na bewerking wel degelijk gebruikt kan worden voor het bouwen van een atoombom.

Zondag berichtte het Amerikaanse weekblad Time dat Iran dichter bij de productie van een nucleair wapen is dan tot nu toe werd aangenomen. Iran beschikt volgens het tijdschrift over honderden centrifuges voor uraniumverrijking. Verrijkt uranium kan in kerncentrales, maar ook in atoomwapens worden gebruikt.
MEEST RECENT