Exotische dieren vriezen dood in Italiaanse zoo

Print
Tientallen exotische dieren, vooral tropische papegaaien en Arabische kamelen, zijn de voorbije winter doodgevroren in een dierentuin in het zuiden van Italië. Dat meldde dinsdag de krant La Repubblica. Het nieuws veroorzaakte een golf van protest van plaatselijke politici en dierenrechtenactivisten.
De zoo, "Jurassic Park" genaamd, werd in augustus door de plaatselijke autoriteiten geopend in het besneeuwde gebergte van de Aspromonte, in de streek van Calabrië. Op een hoogte van 1.300 meter waren onder andere zebra's, kamelen, lama's, papegaaien, toekans en boa constrictors te bezichtigen. Volgens La Repubblica begonnen de problemen een maand na de opening: hevige regenval en een forse daling van de temperatuur kondigden de herfst aan. Al snel gingen de toekans op de vlucht naar warmere oorden. Toen de dierentuin bedekt werd met sneeuw, zijn verschillende kamelen, papegeaaien en ooievaars om het leven gekomen. Wolven en vossen hebben de winter overleefd.

Volgens het verslag van de krant is ongeveer de helft van de 50 dieren in "Jurassic Park" doodgevroren. Ondertussen is de dierentuin gesloten en hebben boswachters kachels geïnstalleerd om de zebra's te verwarmen. Politici van de oppositie reageren verontwaardigd dat de plaatselijke autoriteiten het project financierden. Dierenrechtenorganisaties verweten het personeel ook onbekwaam te zijn. Zo zou een boa constrictor overleden zijn na het eten van een fazant. De verzorgers die de slang moesten voederen, zaten door hun voorraad muizen.
MEEST RECENT