STVV trendsetter met smalle spelerskern

Print
Jacky Mathijssen gaf dit weekend aan dat hij in tegenstelling tot zijn concurrenten niet de luxe van een uitgebreide spelerskern heeft. Als die concurrenten in de toekomst hun kernen moeten inkrimpen, wordt de lat weer wat gelijker gelegd. STVV als trendsetter?
 
Guy Mangelschots: “Wij doen het met een achttiental kernspelers aangevuld met jongeren. Die kern willen we voor volgend seizoen samenhouden.We moeten enkel nog tot een akkoord komen met Peter Voets die einde contract is.Enkel als er iemand vertrekt,komt er een nieuwe speler bij.Aan uitbreiden denken we zeker niet. Een kern van 25 volwaardige profs is voor de clubs gewoon niet meer vol te houden. Ik voorspel dat we op termijn zelfs naar spelerskernen gaan van 13 à 14 profs aangevuld met jongeren. Op dat vlak is STVV inderdaad een trendsetter in eerste klasse.Wij zullen zo diep niet moeten terugsnoeien en hebben dus al een voorsprong op de meeste andere clubs.”
 
STVV doet het dit seizoen met een budget van ongeveer 4 miljoen euro en zit daarmee in het pelotonnetje van de financieel ‘bescheiden’ clubs.
 
Leo Scheepers:“Wij willen ons budget voor volgend seizoen verhogen tot 4,5 à 5 miljoen euro. Onze nieuwe zittribune moet zeker extra- inkomsten gaan genereren.We hebben nu heel wat supporters op de staanplaatsen die graag wat meer geld geven voor het comfort van een zitplaats. Die budgetverhoging van pakweg 1 miljoen euro moet ons in staat stellen het sportieve niveau dat we dit seizoen haalden, te behouden of zelfs te verbeteren. Gezien de crisis in het voetbal ga ik ervan uit dat minstens de helft van de eersteklassers drastisch zal moeten besparen. En dat al zich ook laten gevoelen op het sportieve. Die dubbele beweging,meer budget voor STVV,minder voor een aantal andere clubs moet onze concurrentiepositie voor volgend seizoen versterken.”
 
Een vernieuwd Staaien is voor STVV cruciaal om te overleven. De stadionplannen werden een maand geleden ontvouwd. Sindsdien viel er nog weinig nieuws over te horen.Toch moet op 15 mei met de verbouwing van het stadion, kostprijs 3 miljoen euro, worden gestart.
 
Leo Schepers: “Al de dossiers zijn rond. De bouwaanvraag is al een tijdje geleden verstuurd. De definitieve aanbestedingen zijn aan de aannemers bezorgd. Binnen de twee weken beslissen we aan wie de werken worden toegewezen. De financiering van die eerste fase is nog niet helemaal rond. Er wordt hard aan gewerkt om via de inbreng van privé-personen zo snel mogelijk, ik spreek over enkele dagen, het budget rond te krijgen. Bedragen noem ik liever niet.Het bouwfonds dat door de supporters kan gespijsd worden, was na een goede start een beetje stilgevallen. De supporters worden nu rechtstreeks benadert om bij onze bankpartner te sparen. Dat loopt nu weer succesvol. In het geheel van het kostenplaatje zal de bijdrage van het bouwfonds eerder beperkt zijn, maar het is wel ontzettend belangrijk dat onze fans zich betrokken voelen bij de bouw van ons stadion.”
 
België heeft voor volgend seizoen recht op één plaats in de Intertoto. De Profliga heeft echter beslist ook een tweede ploeg in te schrijven.“Als er landen met een hoger coëfficiënt dan België hun beschikbare plaatsen niet opnemen, komen die vrij voor andere landen. Daarom hebben wij een optie op een tweede plaats genomen,” aldus Jean-Marie Philips van de Profliga. Clubs moeten zich voor 14 maart inschrijven voor de Intertoto.
 
Guy Mangelschots:“Ik hoop nog altijd dat we nog hoger, op de UEFA Cup, kunnen mikken. Maar wij hebben ons al ingeschreven voor de Intertoto. AA Gent ook.Voorlopig zijn we dus met twee kandidaten. Drie jaar geleden speelden we al in de Intertoto. Een positieve ervaring. We zijn in de derde ronde geraakt en hebben er financieel zelfs iets aan overgehouden. De Intertoto start al in de tweede helft van juni. Op sportief vlak is dat geen voordeel, dat klopt, maar daar staat tegenover dat zo een Europees avontuur de club heel wat extra uitstraling bezorgt.”
MEEST RECENT