Josse Abrahams wordt voorzitter Vlaamse journalistenvereniging

Print
Josse Abrahams is zaterdag tijdens de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Beroepsjournalisten (VVJ) in Brussel verkozen tot voorzitter. Abrahams (40) werkt al sinds 1998 als redacteur economie voor De Morgen. Hij volgt als VVJ-voorzitter Luc Standaert (Belang van Limburg) op die de vereniging 4 jaar leidde.
Marc Van De Looverbosch (VRT-Radio) is de nieuwe ondervoorzitter.
Bij de Association des Journalistes Professionels (AJP) werd Philippe Leruth, journalist bij Vers l' Avenir, bevestigd in de functie van voorzitter. Leruth is ook de nieuwe voorzitter van de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) die zich sinds de federalisering in de VVJ en AJP enkele jaren geleden nog maar met een beperkt aantal materies bezighoudt. Abrahams riep zaterdag journalisten op tot een meer collectieve opstelling teneinde beter weerwerk te kunnen bieden tegen het feit dat ze "als boodschapper" steeds meer schietschijf worden van kritiek. Prioritair voor hem is ook het herstel van het vertrouwen van de publieke opinie in media. Om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te verbeteren wil hij een nieuwe nationale CAO, verbetering van het statuut van de zelfstandige journalist en van de opleiding tot journalist.
Patrick Martens van de Raad voor Deontologie - deze werd een tijd terug aan Vlaamse kant vervangen door de Raad voor Journalistiek, een gezamenlijk initiatief van journalisten en uitgevers - bracht een laatste keer verslag uit. Op 7 jaar bracht de Raad 109 adviezen uit, waarvan 21 vorig jaar. Bij de stopzetting der activiteiten was over 12 klachten geen uitspraak gedaan. De 7 Nederlandstalige klachten werden overgedragen naar de Raad voor Journalistiek. Aan Franstalige kant is de AJP nog op zoek naar een opvolger voor de Raad voor Deontologie.

.

Nu in het nieuws