Stressbestendig de oorlog in dankzij stresshormoon

Leden van elitetroepen produceren een hoger gehalte aan de natuurlijke stof neuropeptide Y in de hersenen. Het helpt hen beter met de stress van oorlog om te gaan, zo schrijft de Financial Times (FT) woensdag.

Experimenten aan het US Special Warfare Center in Fort Bragg brachten aan het licht dat soldaten van elite-eenheden meer neuropeptide Y produceerden dan gewone soldaten. De proefpersonen ondergingen een strenge overlevingstraining, compleet met intensieve ondervragingen en opsluiting in een gesimuleerde cel van een krijgsgevangenkamp.

Alle deelnemers vertoonden een hoger niveau aan stresshormonen. Maar de Groene Baretten, elitesoldaten, produceerden meer neuropeptide Y. Zij die er minder hadden, doorstonden de training zeer slecht en reageerden angstiger en verwarder. Elitesoldaten hebben niet zomaar minder stress, maar kunnen er beter mee omgaan.

De natuurlijke stof neuropeptide Y heeft diverse functies in de hersenen, in het bijzonder de concentratie op een taak onder stress. Het maakt deel uit van een systeem dat het brein gebruikt om zichzelf te kalmeren.

De proeven van Fort Bragg werden overgedaan in twee trainingscentra van de Amerikaanse marine en toonden hetzelfde resultaat. Vorsers willen nu nagaan hoe de stof kunstmatig te produceren is.

Nu in het nieuws