Mysterie van glimlachende Mona Lisa onthuld

De mysterieuze glimlach van de Mona Lisa, geschilderd door Leonardo Da Vinci, is alleen maar zichtbaar wanneer de kijker zijn blik concentreert op andere delen van het schilderij. Een Amerikaanse wetenschapper stelde vast dat de glimlach verdwijnt wanneer je rechtstreeks naar de mond kijkt.

Belga

Margaret Livingstone, professor aan de universiteit van Harvard, stelde deze week haar theorie voor. "Da Vinci en andere kunstenaars waren op de hoogte van de manier waarop ons oog visuele informatie verwerkt", zegt Livingstone. De hoek waaruit we iets bekijken, recht of schuin, bepaalt de lichtinval op het netvlies van het oog. De wetenschap onderscheidt het centrale zicht en het perifere zicht. Als we iets rechtstreeks aankijken, nemen we door de lichtinval op het netvlies alleen hoge lichtfrequenties waar. Men noemt dit het brandpunts- of centrale zicht. Als we iets vanuit onze ooghoek bekijken -het perifere zicht- registreert het oog lagere lichtfrequenties.

Leonardo Da Vinci heeft de mond van de Mona Lisa opgebouwd uit lage lichtfrequenties, waardoor we "La Gioconda" alleen zien lachen als we haar een perifere blik gunnen.