'K-bot' bootst gezichtsuitdrukkingen na

Print
K-bot, een robothoofd dat er zeer menselijk uitziet, kan grijnzen, glimlachen en de wenkbrauwen fronsen. Het is een creatie van ex-Disney-medewerker David Hanson van de University of Texas in Dallas. Het hoofd, dat twee kilogram weegt, werd voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).
 
Het androïde hoofd heeft kleine camera's achter de ogen, zodat het al je bewegingen kan volgen. Gespecialiseerde software drijft kleine motoren aan onder de polymeren huid, zodat het hoofd je gezichtsuitdrukkingen kan nabootsen. Zo'n 24 mechanische spieren kunnen binnen de seconde het gezicht voor hem kopiëren.
 
Hanson, die de robot maakte als deel van zijn onderzoek om zijn PhD (doctoraaldiploma) te bemachtigen, meent dat de robot medische toepassingen kan hebben. "Een patiënt met hersenbeschadiging of een autist kan met de robot op een natuurlijke manier en zonder woorden worden getraind", meent hij. Maar daarbij houdt zijn ambitie niet op: "Uiteindelijk moet het lukken om een robotarm te maken die kan armworstelen met mensen, én winnen. Zo'n arm, die in verbinding staat met de hersenen, kan iemand zonder armfunctie zeer handig maken".

.

Nu in het nieuws