Zwembad Westerlo moet dicht wegens kiemen

Print
Het gemeentelijk zwembad in Tongerlo is voor onbepaalde duur dicht. De sluiting is onvermijdelijk nadat te veel kiemen in het water zijn gevonden. Twee stalen in evenveel weken wijzen op een besmetting. Naar de oorzaak wordt nog gezocht.Voor oppositiepartij VLD is dit incident het zoveelste bewijs van de noodzaak van een nieuw zwembad.
 
Op 27 januari werden bij een staalname te veel kiemen ontdekt in het water van het zwembad. Omdat een occasionele vervuiling kan, bijvoorbeeld na een bezoek van een klasje lekkende kleuters, werd nog geen alarm geslagen. De resultaten van een tweede staalname, die maandagmiddag zijn gemeld, bewijzen dat de kiemen nog steeds in te grote hoeveelheden aanwezig zijn.
 
“Toen hebben we het zwembad onmiddellijk gesloten”, zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V). “Wij zetten het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) in om nog stalen te nemen. Als dat ook een besmetting met die kiemen bevestigt, wordt het zoeken naar de oorzaak. Op dit moment is de oorzaak van de problemen voor alle deskundigen een raadsel.Afhankelijk van de PIH-resultaten zal de sluiting van korte of lange duur zijn. Het is nog onduidelijk over welke kiemen het exact gaat.Wel staat vast dat het niet gaat om meningokokken of de legionellabacterie.”
 
Voor Frans De Cock, VLDfractieleider, is dit incident het zoveelste bewijs van de hoogdringendheid van een nieuw zwembad.“Wij voerden al eerder actie voor een nieuw zwembad. Dat van Tongerlo is verouderd. De problemen volgen elkaar op. Vorig jaar was het zwembad ook weken dicht na een defect. Nu misschien opnieuw. De gebruikers staan weken in de kou. Dat kan niet. In de wetenschap dat de vergunning op 1 juli 2005 afloopt, moet er dringend een initiatief komen. We pleiten daar nu al jaren voor. Ik zal dat op de gemeenteraad volgende maandag opnieuw doen.”
 
Burgemeester Guy Van Hirtum ziet geen redenen om van strategie te veranderen.“Dat deden we ook niet toen er een petitie kwam om het bad in Tongerlo nog meer open te houden”, zegt hij.“Wij hebben nu een reserve van 66 miljoen frank. Maar het kleinste nieuwbouwzwembad kost snel honderd miljoen frank. Daarom wachten wij af of de hogere overheid wil tussen komen. Als er geen andere financiering is, zal het nieuwe zwembad een klein sober bad worden. Daarover moeten we dit jaar nog duidelijkheid komen.”

.

Nu in het nieuws