Half Mechelen krijgt boete

Meer dan de helft van de Mechelaars hebben vorig jaar een verkeersovertreding begaan. Dat blijkt uit cijfers van de lokale politie die 42.323 boetes uitschreef. Ondanks de enorme pakkans is het aantal inbreuken soms ontnuchterend. Zo bleek tijdens alcoholcontroles één op de zeven chauffeurs dronken achter het stuur te zitten.

De Mechelse politie controleerde afgelopen jaar 232.562 voertuigen op snelheid. Dat is een pak meer dan de 150.000 controles die de verkeersbrigade plande. “Het is zelfs een vervijfvoudiging in vergelijking met 2000. Toen passeerden 47.331 auto’s langs een controlepost. Onze verkeerspolitie verdient een dikke pluim, want de aanpak werpt vruchten af”, stelt burgemeester Bart Somers (VLD).

“Het aantal zwaargewonde slachtoffers halveerde. Dat zijn dus veel minder familiale drama’s en ook het aantal overtredingen verminderde. In 2000 reed nog één op de tien te snel.Vandaag is dat maar 1 op de 25 meer”, weet Somers.

De strijd tegen overmatig alcoholgebruik is nog niet gewonnen. Van de 2.567 chauffeurs die vorig jaar een ademtest aflegden, hadden er 348 te diep in het glas gekeken. Dat is één op de zeven.“Onze doorgedreven controles hebben dus nog niet geleid tot een gedragsverandering bij de bestuur- ders”, aldus commissaris Stefaan Vanlombeeck.

Als antwoord drijft de politie het aantal Wodca-acties dit jaar verder op.Tegen 2005 moet het aantal controles zelfs verdubbelen tot 5.000. Opvallend is ook dat nauwelijks de helft van de bestuurders en passagiers hun veiligheidsgordel in de wagen dragen. “Nochtans vermindert die bij een aanrijding het risico op overlijden met 50 procent”, zegt commissaris Vanlombeeck. De politie stelde hiervoor 4.326 processen-verbaal op.

Zwakke weggebruikers blijven een kwetsbare groep in het verkeer. Toch blijken veel fietsen niet in orde.Van de 848 gecontroleerde fietsen vertoonden er 470 een defect. De politie zette ook 139 opgefokte bromfietsen aan de kant. “Om dit gedrag bij te sturen, gaan we werk maken van de sensibilisering van ouders om hun kinderen veilig op pad te sturen”, kondigt de burgemeester aan.

Nu in het nieuws