Sint-Katelijne-Waver: Bijna honderd eigenaars vragen regularisatie

Een negentigtal eigenaars van een zonevreemde woning in Sint-Katelijne-Waver heeft gebruik gemaakt van het decreet van 13 juli 2001. Dat bood de mogelijkheid vóór 31 januari 2003 een aanvraag in te dienen om onvergunde werkzaamheden aan hun woning te laten regulariseren.

ghouben

“De meeste gemeenten kenden maar weinig respons op dit decreet, maar in Katelijne is er massaal gereageerd”, zegt Kristin Iliaens van de dienst Ruimtelijke Ordening. “Katelijne telt ruw geschat zo’n duizend zonevreemde woningen. Niet elke eigenaar heeft aan zijn huis zonder vergunning werkzaamheden uitgevoerd of wil de overheid ervan in kennis stellen dat dat is gebeurd, maar op onze dienst liggen toch zo’n negentig dossiers klaar om verwerkt te worden. Die handelen bijvoorbeeld over garages die aan een bestaand huis zijn aangebouwd of nieuwe buitenmuren die voor de originele gevel zijn geplaatst.”

De massale reactie op de oproep van de overheid brengt de dienst Ruimtelijke Ordening wel in een lastig parket. “Negentig dossiers staat gelijk met een derde van het aantal dossiers dat we jaarlijks afhandelen. Dat aantal moet nu klaar worden gemaakt om aan de provincie te worden overgemaakt. Achteraf moeten we aan al die dossiers nog eens het advies van de provincie toevoegen, wat een pak extra werk betekent”, aldus Iliaens. In samenspraak met het gemeentebestuur is daarom besloten de dienst van 10 tot en met 14 maart te sluiten. Enkel de dringende telefoons worden afgehandeld.

Nu in het nieuws