Gedaan met gratis parkeren in Aarschot

In het centrum van Aarschot is het voortaan niet meer mogelijk om nog gratis te parkeren.Vanaf morgen 20 februari voeren parkeerwachters van de firma Parcomet controles uit op het betalend parkeren. In het centrum staan alvast nieuwe parkeermeters die op zonne-energie werken. Tot begin maart loopt nog wel een overgangsfase.

Niet-betalers krijgen dan eerst een waarschuwing. Na die overgangsperiode betalen ze een retributie van 20 of 25 euro per halve dag naargelang de zone waarin zij zich bevinden. “Handelaars en bewoners waren vragende partij om een nieuw parkeerbeleid in te voeren. De vorige parkeermeters waren voortdurend stuk en langparkeerders namen te veel plaats in. Het nieuwe beleid moet opnieuw structuur in het parkeren brengen”, schetst schepen van Lokale Economie Frans Deboes (CD&V) de achtergrond van het initiatief.

In Aarschot-centrum zijn nu twee parkeerzones. In zone 1, met Grote Markt en Theo Debeckerstraat, bedraagt het tarief 0,40 euro per kwartier. In zone 2, die de Albertlaan, Begijnhof, Hertogelijk Plein, Sint-Niklaasberg, Leuvensestraat, Kard. Mercierstraat, J. Van Ophemstraat, Martelarenstraat,Amerstraat, Ten Drossaarde,R.Wetzstraat, Martelarenstraat, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat, Schaluin en zijstraten omvat, is het tarief 0,30 euro per kwartier. De maximale parkeertijd is twee uur.

De centrumbewoners kunnen tot 21 maart op maandag, woensdag en donderdag terecht in de Parkeerwinkel in het stadhuis om een bewonerskaart aan te vragen. Die kost veertig euro per jaar. Op de andere werkdagen is de PR-dienst open. Ook via het nummer 070-23.30.36 is informatie verkrijgbaar.Wie dat wil, kan zich ook de elektronische parkeerkaart Smart Park aanschaffen. Het toestel is te koop in het stadhuis. Het kost 90 euro, de kaart 9 euro en het parkeersaldo 25 euro.

Nu in het nieuws