Ridouane Es-Saadi is snel in zaal én veld

Print
Sinds eind december stapelt Ridouane Es-Saadi de overwinningen op. Veld, weg of zaal, de 26-jarige kinesist-atleet uit Diest laat de concurrentie op alle terreinen zijn hielen zien. Op het BK zondag in Gent gaat Es-Saadi vrank en vrij zijn kans op de 3.000m, een week later wil hij in het zand van Mol Tim Clerbout de eindzege korte cross in de Crosscup afhandig maken.
 
Ridouane Es-Saadi, aangesloten bij de Halense kern van Daring Leuven en onder de trainersvleugels van Michel Jordens aan een gestage opgang bezig, verbeterde vorige zondag tijdens de Energizer Indoor Vlaanderen zijn persoonlijk record op de 3.000m tot 8.09.19. “Er zat eigenlijk veel meer in. Zelfs een chrono onder de 8 minuten behoorde tot de mogelijkheden, als ik een ronde of wat eerder in de achtervolging gegaan was. Een tactische fout, die ik ook wijt aan het gebrek aan ervaring op de indoorpiste.”
 
“Zondag op het BK kijk ik naar niemand om en loop ik mijn eigen koers. De zaal is hoe dan ook geen prioriteit, maar het is wel mooi meegenomen om mijn snelheid aan te scherpen,” vertelt de 26-jarige uit Marokko afkomstige Es-Saadi.
 
Sinds zijn tweede woont Ridouane Es-Saadi in Diest, waar hij als jong atleetje door toenmalig DAK-coördinator Luc Cieters - nog altijd zijn tweede vader en mentor - opgemerkt werd. Cieters spoorde hem ook aan om te gaan studeren.
 
“Momenteel werk ik als kinesist ‘s morgens in het ziekenhuis van Heusden,‘s namiddags in het rusthuis van Diest. Daardoor heb ik geen tijd voor een tweede training of om voldoende te recupereren. Ik vind het dan ook frustrerend voortdurend met ongelijke wapens te moeten opboksen tegen de profatleten. Fulltime prof wil ik echter niet worden, een halftime zou voor mij ideaal zijn.”
 
Nadat de opbouw in het najaar door een enkelverzwikking verstoord werd, reeg Es-Saadi vanaf eind december de ene schitterende prestatie aan de andere. Winst in de korte cross van Brussel en Soest, eerste in de sterk bezette stratenloop van Meeuwen, gevolgd door winst in de korte cross van Hannuit. “Met een tweede training per dag en extra rust kan hij doorstoten naar Europees niveau,”zegt zijn trainer Michel Jordens.“Hij hoeft bovendien niet langer de sprint af te wachten om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Dat sterkt me in de overtuiging dat er nog veel progessie mogelijk is.”
 
Grote doelstellingen zijn het BK en het WK korte cross. “Met een zege in de slotmanche in Mol wil ik eerst alsnog de eindzege in de Crosscup op zak steken. Op het WK korte cross wil ik bovendien iets rechtzetten.Vorig jaar in Dublin had ik uitzicht op de toptien. Een valpartij in de slotfase zette me toen nog ver achteruit.De 5.000m is iets voor op langere termijn. Eerst wil ik komende zomer nog een chrono onder de 3.38 op de 1.500m realiseren. En ook mijn persoonlijk record van 7.55 op de 3.000m zal eraan moeten geloven. Een tijd onder de 7.45, daar gaan we voor,”besluit Ridouane Es- Saadi.
MEEST RECENT