Anderlecht verliest tegen Vlaams Blok

De Brusselse kortgedingrechter heeft vrijdag andermaal de eisen afgewezen van de gemeente Anderlecht tegen Johan Demol en de vzw Vlaams Blok Jongeren.

Belga

Anderlecht was ervan overtuigd dat het politieke propagandablad dat het Vlaamse Blok sinds 2001 regelmatig in de gemeente verspreidt met als titel 'Anderlecht' wettelijk niet in orde was.

Het blad werd op meer dan 50.000 examplaren verspreid. Een eerste kort geding ingeleid door de gemeente steunde op de aantijging dat de uitgave strijdig was met de wet op de handelspratijken en de bescherming van de verbruiker. Maar Anderlecht werd veroordeeld tot het betalen van 744 euro aan de verdediging voor tergend en lasterlijk geding.

Deze keer probeerde burgemeester Jacques Simonet (MR) de kortgedingrechter ervan te overtuigen dat met het verspreiden van politieke propaganda onder de naam en het beeld van de gemeente Anderlecht, het Vlaams Blok "misleidende, denigrerende en parasitaire praktijken toepast die de gemeente en haar inwoners rechtstreekse schade berokkenen". De kortgedingrechter vond de uitgaves niet misleidend.