Kort- en langslapers hebben verhoogd risico op hartkwaal

Print
Mensen die stelselmatig te kort slapen hebben een verhoogd risico op een hartaandoening. Voor mensen die te lang in bed liggen geldt echter hetzelfde. Dat blijkt uit een in de VS uitgevoerd onderzoek onder ruim 70.000 vrouwelijke verpleegkundigen.
Verpleegkundigen, die door hun onregelmatige diensten vaak te kort slapen, hebben als zij gedurende een langere periode gemiddeld niet meer dan vijf uur per dag slapen 39 procent meer kans op een hartaandoening dan vrouwen die gemiddeld acht uur per dag in bed doorbrengen. Na zes uur slaap per dag bedraagt het verhoogde risico 18 procent.
Vrouwen uit de onderzoeksgroep die gedurende een periode negen uur dag sliepen hadden een verhoogd risico van 37 procent op een hartkwaal, aldus het onderzoek dat deze week gepubliceerd wordt in de medische publicatie 'Archives of Internal Medicine'. De onderzoekers gaan er van uit dat de uitkomsten van het onderzoek ook op mannen van toepassing zijn.
"Een goed uitgebalanceerd slaapgedrag is geen luxe, maar een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid", aldus onderzoeksleider Najib Ayas. Te kort slapen leidt tot een hogere bloeddruk en een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Wat de risicofactoren zijn van te lang slapen moet nog nader worden onderzocht.
MEEST RECENT