Gent maakt shortlist voor SMAK-directeur

Print
Wie artistiek directeur wil worden van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent, heeft tot 30 april de tijd om zijn of haar kandidatuur in te dienen. Cultuurschepen Sas van Rouveroij (VLD) maakte de sollicitatieprocedure vrijdag bekend, die tegen eind dit jaar een opvolger voor Jan Hoet moet opleveren.
De kandidaat moet minimum 5 jaar leidinggevende ervaring hebben en 5 jaar ervaring met het organiseren van tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Omdat er ook over de landsgrenzen wordt gezocht -met advertenties in internationale (vak)bladen en via het "netwerk" van Jan Hoet- moet de kandidaat in het begin geen Nederlands kunnen. Wel zal hij na zijn aanstelling en na het doorlopen van één jaar proeftijd, een taalexamen moeten afleggen.
Een artistieke jury, met onder meer 5 internationale "kenners", en een adviescommissie zullen samen de kandidaten kiezen. Zowel commissie als jury mogen uit de kandidaten maximum 5 mensen kiezen, zodat er uiteindelijk een shortlist overblijft van 5 tot maximaal 10 kanshebbers. Met hen volgt dan een selectiegesprek.
De nieuwe directeur zal gedurende 6 jaar de artistieke leiding voeren over het SMAK en zal instaan voor de collectie en het tentoonstellingsprogramma.
MEEST RECENT