Joeri Jansen loopt zondag enige 800m in zaal zonder ambitie voor WK

Print
Een half dozijn Belgische atleten wil zondag in Gent van de internationale meeting gebruik maken om een gooi te doen naar een selectie voor het WK indoor, dat half maart in Birmingham plaatsvindt. Dat geldt niet voor Joeri Jansen.
BR> De Kempenaar loopt de 800 meter, plakt daar een week later de 1500m aan op het nationaal kampioenschap. En daar eindigt zijn indoorseizoen.

Jansen: "Mijn doel ligt in de zomer. Het WK in Parijs. Ik doe haast geen indoor, omdat ik deze winter een brede basis wil leggen voor het seizoen dat komt. Ik heb sommige weken meer dan 100 km getraind. Ik heb meer sprongoefeningen gedaan en op explosieve kracht gewerkt. Ik ben niet vergeten dat ik die kracht en die snelheid in de laatste meters op een paar belangrijke momenten tekort kwam.

Waarom zou ik op indoor mikken? Het seizoen duurt maar enkele weken en met mijn lange passen ligt die indoor mij toch al niet. Ik zie me dus geen tien wedstrijden in zaal doen, want wat helpt mij dat vooruit voor de zomer? Ik kan mijn tijd nuttiger besteden."

Waarom dan nu toch deze 800m?
"Het is al lang geleden dat ik nog eens een 800m heb gelopen. Ik doe het voor de prikkel. Nog eens een wedstrijd lopen om die trainingen te doorbreken. Nu ik zoveel kilometers heb getraind, ga ik trouwens over twee weken in de Crosscup in Mol eens de lange cross meedoen. Eens een halfuur afzien. Moet kunnen. Ik ben best benieuwd wat dat oplevert. Net zoals ik uitkjk naar zondag. Als die mannen in Gent op basis van 1'45" of 1'46" lopen, wordt dat een zware klus, want ik heb niet op weerstand getraind."

Als hij zijn karretje dan een beetje kan aanhaken kan hij zeker zijn persoonlijke indoorbesttijd (hij geraakte nooit onder 1'49", red.) verbeteren en misschien zelfs in de buurt van het Belgisch record (1'47"67) van Tom Omey komen.
"Dat zou straffe kost zijn met de conditie die ik nu heb en de training die niet specifiek op wedstrijden was gericht. Nu, zelfs al loop ik de limiet voor het WK - en dat is met 1'47"50 ook een nationaal record - dan ga ik toch niet."

Vorige zomer viel het EK tegen. Hij haalde in München de finale niet. Een paar weken later klokte hij tijdens de Memorial wel een heel scherpe tijd - de tweede Belgische chrono na Ivo Van Damme - maar die kreeg vanwege zijn falen in München relatief weinig erkenning. Zo moest hij het voor de Gouden Spike met opvallend verschil afleggen tegen Cédric Van Branteghem. Hoe diep zit dat?
"Bij dat EK heb ik niet lang stilgestaan. Ik vond dat ik dat tegenvallend EK aardig had rechtgezet door die sterke chrono (1'44"32, red.) te lopen op de Memorial. Met het oog op de toekomst stemde mij dat tevreden en dat is eigenlijk belangrijker."
MEEST RECENT