Meer syfilis in Antwerpen

Print
In Antwerpen zijn in januari 2003 al 32 nieuwe gevallen van de seksueel overdraagbare ziekte syfilis geteld. Opvallend meer dan in januari 2002 (18 meldingen) of in januari 2001 (10 gevallen). Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidsinspectie Antwerpen, gepubliceerd door de Artsenkrant.
BR>
Syfilis geeft zweren aan de geslachtsorganen en is zelf goed te behandelen. Het probleem is echter dat de zweren de overdracht van het HIV-virus, dat aids veroorzaakt, versnellen. Een HIV-infectie gaat ook sneller achteruit als de seropositieve syfilis heeft opgelopen en niet wordt behandeld.
Wordt de aandoening in de eerste twee jaar van de infectie niet opgespoord en behandeld, kunnen laattijdige verwikkelingen naar boven komen, zoals cardiale problemen (bij 10 tot 15% van de niet-behandelde syfilispatiënten) en neurologische verwikkelingen (bij 5 tot 10%).

"Syfilis is één van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare ziekten", stelt Boris Cruyssaert van preventie-organisatie Sensoa. "Daarom zijn wij vorig jaar met een campagne gestart in het homomilieu, want de ziekte blijkt toch vaker homoseksuele mannen te treffen. Het veel voorkomen van syfilis wijst op onveilig vrijgedrag", aldus nog Cruyssaert.
MEEST RECENT