Eerste filmprijs van het jaar voor "The Hours"

De film

The Hours

van Stephen Daldry is door de National Board of Review of Motion Pictures, de vereniging van Amerikaanse filmcritici, uitgeroepen tot beste film van het bijna voorbije jaar. De onderscheiding van de NBR opent het traditionele regenseizoen van filmbekroningen.

Belga

The Hours

, de tweede film van

Billy Elliot

-regisseur Daldry, is een in Groot-Brittannië opgenomen literaire epoquefilm die op een indrukwekkende cast -Meryl Streep, Nicole Kidman en Julianne Moore- kan bogen. Moore werd ook onderscheiden als beste actrice, maar dan voor haar rol als in de steek gelaten huisvrouw die in het Connecticut van de jaren vijftig soelaas vindt in de armen van een zwarte tuinier in "Far from Heaven" van Todd Haynes.

Beste acteur is volgens de NBR Campbell Scott als vrouwengek en kenner van de versierkunst in de kleinschalige indie-comedy

Roger Dodger

.

De titel van beste regisseur ging naar de Australische cineast Phillip Noyce, voor diens remake van de gelijknamige roman "The Quiet American" van Graham Greene. Beste niet-Engelstalige film was niet "Le Fils", maar Pedro Almodóvars bejubelde "Hable con Ella".

De onderscheidingen van de NBR gelden als een -niet altijd betrouwbare- indicator voor de Golden Globes en de Oscars.

In de door de filmcritici opgestelde top-tien van het jaar prijkt op plaats drie Martin Scorsese's langverwachte epos

Gangs of New York

.

Nu in het nieuws