NASA vraagt 15,5 miljard dollar aan Amerikaanse belastingbetaler

Print
De NASA wil voor 2004 een begroting van 15,5 miljard dollar, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau zelf bekendgemaakt. Doch dit budget wordt meer dan waarschijnlijk flink aangepast na de teloorgang van het ruimteveer Columbia.
De NASA-begroting maakt uit deel uit van het federaal budget dat president George Bush maandag openbaar heeft gemaakt. De cijfers en begrotingsposten dateren van voor het ongeluk met het oudste ruimteveer. Zij dienen trouwens nog het Congres te passeren.

Ten overstaan van 2003 stijgt het budget van de NASA met 3,1 procent naar 15,47 miljard dollar. Het merendeel van de topprogramma's blijft op hetzelfde niveau of stijgt lichtjes, met uitzondering van het pakket "ruimtewetenschappen" dat van onder 3,5 miljard naar 4 miljard dollar stijgt.
Een uitschieter is ook de begroting voor de spaceshuttle. Voor het ruimteveer wil de NASA 182 miljoen dollar meer, of een stijging met vijf procent naar 3,97 miljard dollar. Het pakket omvat vijf shuttlevluchten in 2004, en 397 miljoen dollar voor een grondige opwaardering van de shuttlevloot die tot zaterdag vier toestellen telde.

Een programma voor nieuwe lanceermethodes vergt minstens een miljard dollar. De helft daarvan gaat naar de ontwikkeling van een ruimteschip dat naar en van het ISS kan vliegen, en dat ook als reddingssloep voor de vaste bemanning van het Internationaal Ruimtestation kan fungeren.
Voor het ambitieuze Prometheus-project, dat de ontwikkeling van nucleaire raketmotoren behelst, vraagt het Amerikaanse ruimtevaartbureau 93 miljoen dollar in 2002, en tot en met 2008 bijna 2,1 miljard dollar. De NASA bevestigde dat een nieuwe Jupitersonde de eerste verwezenlijking van Prometheus zou zijn.
Voor een missie naar Pluto, een project dat de laatste jaren op de wip zat, voorziet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie 130 miljoen dollar.
De NASA wil in het nieuwe fiscale jaar haar belangrijkste divisies reorganiseren.
Nu in het nieuws