Cargo succesvol aan Internationaal Ruimtestation gekoppeld

Print
Een onbemand Progress vrachtruimteschip heeft zich dinsdag aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was live op NASA TV te volgen. De koppeling kreeg meer aandacht dan anders, na het dodelijke ongeval met het Amerikaanse ruimteveer Columbia zaterdag.
Zondag slingerde vanop Bajkonoer in Kazachstan een Sojoez-U draagraket de Progress M-47, in het Amerikaanse jargon de Progress-10, de ruimte in. De honderdste Russische ruimtecargo koppelde zich om 15.49 uur Belgische tijd boven Centraal-Azië automatisch aan de Zvezda-module van het ISS.

Aan boord is 2,5 ton vracht. Het betreft onder meer brandstof, zuurstof, water, voedsel, post, wetenschappelijke uitrusting en persoonlijke spullen voor de drie opvarenden van het complex.
Onder de wetenschappelijke uitrusting zijn er volgens de NASA ook onderdelen van de door het Belgische Verhaert gebouwde Microgravity Science Glovebox, die het na de experimenten van Frank De Winne heeft begeven.

De geslaagde koppeling is een opsteker voor de partners in het ISS, zijnde de VS, Rusland, het Europese ruimtevaartbureau ESA, Japan en Canada. De NASA houdt na het ongeluk met Columbia haar shuttlevloot voor onbepaalde tijd aan de grond, zodat bevoorrading van het ISS voorlopig niet meer met ruimteveren kan.
De drie bewoners van het complex, de Amerikanen Kenneth Bowersox en Donald Pettit alsmede de Rus Nikolai Boedarin, kunnen het dankzij de lading van de nieuwe Progress tot begin juni boven uithouden. Normaal diende deze zesde hoofdbemanning in maart te worden afgelost door een zevende die met het ruimteveer Atlantis zou worden aangevoerd. Mogelijk blijven zij tot begin juni in ISS, maar het is niet duidelijk of zij dan al dan niet het licht zullen doven.

Verantwoordelijk voor bemande ruimtevaart bij het Russische ruimtevaartbureau Rosaviacosmos heeft Mihkaïl Sinelstsjikov sloot uit dat het complex in de mottenballen wordt gelegd. Transport van astro- en kosmonauten naar het ISS kan met Russische ruimteschepen.
Normaal vertrekt er in april een nieuwe Sojoez reddingscapsule naar het ISS om de Sojoez TMA-1 te vervangen waarmee Frank De Winne in oktober zijn heenreis heeft gemaakt.
De Russische raketbouwer Energija is bereid meer Sojoez-capsules en Progress-cargo's te bouwen. "Onze capaciteit is bij de Amerikanen bekend. Tijdens de vlucht van het Russische ruimtestation MIR bouwde Energia jaarlijks twee tot drie Sojoez-capsules en zes onbemande Progress-cargo's", aldus Energija.
Nu in het nieuws