VS-troepen slaan 'bloedstollende' verbanden in

Print
Niet enkel de zoektocht naar de meest adequate wapens baart de Amerikaanse wapenexperten momenteel kopzorgen, ook meer "praktische" vragen duiken op nu een oorlog tegen Irak de hoek om loert. De webstek van CNN meldt maandag dat de legertroepen zich massaal bevoorraden met speciaal ontwikkelde verbanden die de bloedvloei in twee minuten zouden stoppen. Op die manier kunnen gewonde soldaten zichzelf op het slagveld efficiënt Eerste Hulp toedienen.
Het verband bevat een snelwerkend stolfactorpoeder. Experimenten op dieren hebben uitgewezen dat het verband in twee minuten de bloedvloei stopt. De ontwikkeling van het nieuwe verband werd versneld met het oog op de dreigende oorlog tegen Bagdad.

De ontwikkeling van de verbanden kwam op gang na Operatie Ananconda in maart 2002, waar menig Amerikaans soldaat het leven liet in de grotten en heuvels van Afghanistan. "Als de dokters op het slagveld die verbanden toen hadden gehad, zouden ze heel wat meer levens hebben kunnen redden", zegt dokter Dave Hammer van de Amerikaanse luchtmacht. Een mens bloedt namelijk binnen het uur dood als hij meer dan honderd milliliter bloed per minuut verliest.

Naast verbanden moeten ook tourniquets die met een hand aan te draaien zijn, soelaas bieden aan gewonde Amerikaanse soldaten die niet tijdig een medische post kunnen bereiken. Het leger werkt momenteel ook nog aan een computer die medische informatie bevat van alle soldaten die op het slagveld vechten.
Nu in het nieuws