Soundtracks

8 Mile ***1/2

Kdejager

Het levensverhaal van Eminem, in film gegoten, levert een interessante soundtrack op. Een handvol sterke Eminem-songs, naast materiaal van collega's als NAS, D12, Macy Gray, XZibit, Rakim, Gang Starr,... Op een bonus-cd stelt Eminem zijn eigen Shady Records-label voor. Knappe soundtrack, maar ook vreemd: andere artiesten vertellen in de eerste persoon het verhaal van Eminems leven.

8 mile

(Interscope/Universal)

John Carpenter ****

Horror-regisseur John Carpenter maakte, behalve met zijn filmstijl, ook naam met eigen filmscores, erg efficiënt ondanks een vaak minimalistische aanpak. Deze cd brengt de beste muziek uit Carpenters films samen, niet alleen eigen werk maar ook muziek van Ennio Morricone en Jack Nitzsche en zelfs - instrumentaal - die heerlijke George Thorogood-song uit

Christine

.

The essential John Carpenter

(Silva Screen/Culture)

The Wicker Man ***

Bijna dertig jaar oude cultfilm met duidelijke roots in de sixties - het verhaal draait rond een heidense, aan vrije liefde verslaafde sekte met gewelddadige uitwassen - krijgt voor het eerst een volledige soundtrack-release. Een pak Cat Stevens-achtige folkpopsongs van ene Paul Giovanni, plus wat filmscore bouwen samen op tot een interessant tijdsdocument.

Silva Screen

(Silva Screen/Culture)

K19 - The Widowmaker ***1/2

Klaus Badelt, componist uit de stal van Hans Zimmer, krijgt met deze Harrison Ford-film zijn grootste opdracht. Een kans om uit te pakken en dat doet Badelt in een ambitieuze, symfonische score, mooi opgebouwd met een Russisch koor dat de heroïsche krijgshaftigheid onderlijnt. Badelt houdt van grote gebaren en dat misstaat in deze muziek niet.

(Hollywood/Warner - sv)

Red Dragon ***

Danny Elfman in het spoor van Howard Shore en Hans Zimmer, die de eerste twee

Hannibal

-films van muziek voorzagen... Wie Elfman vooral kent van stripfilms als

Batman

of

Spiderman

, krijgt hier een donkere score voorgeschoteld, erg symfonisch met vooral door de strijkers opgebouwde spanning, die slechts af en toe door een geluidseffect wordt onderlijnd.

(Decca)