Kort klassiek

Print
Henry Purcell **
Patrick Peire en de Capella Brugensis steken het Kanaal over en wagen zich aan acht anthems van Henry Purcell (1659-1695). Gedurfd want Purcell geldt als de vader van de Engelse muziek en zijn anthems, de anglicaanse tegenhanger van het motet, als de hoogtepunten in het genre. Peire doet voor de solorollen een beroep op buitenlandse specialisten als de contratenor Matthew White, de tenor Julian Podger en de bas Stephen Varcoe en leidt voorbeeldig, maar soms iets te voorspelbaar zijn Belgische koor.
O God, the King of Glory (Eufoda)

Viktoria Mullova ***
Het aantal uitgaven van de vioolconcerti van Mozart is niet meer bij te houden. Het lag in de lijn van de verwachting dat de jonge Russische Viktoria Mullova, tussen haar opnamen van Bach en Brahms bij het standaardrepertoire van Mozart zou uitkomen. Ze leidt zelf het Orchestra of the Age of Enlightment en presenteert een Mozart die keurig het midden houdt tussen het suikerige van de romantische interpretaties en de afgemeten kracht van de authentieke opname. Een sprankelende cd die het wellicht goed zal doen onder de kerstboom.
Mozart violin concertos 1,3 & 4 (Philips)

Rimsky-Korsakov ****
Het zoveelste succeshoofdstuk in het grote Russische verhaal dat Gergiev op cd vastlegt. Midden negentiende eeuw is het tot de Kaukasus uitgebreide Rusland danig in de ban van het oriëntalisme en dat klinkt door in de Sheherazade van Rimsky-Korsakov, In de steppen van Centraal-Azië van Borodin en Islamey van Balakirev. Zoals steeds kleurt dirigent Gergiev en zijn Kirov Orchestra de composities sterk in en speelt hij contrasten uit. Sommige details blijven onscherp, maar de spanningsboog is voortreffelijk.
Sheherazade (Philips)

Cecilia Bartoli ***

Om mezzosopraan Cecilia Bartoli kan niemand nog heen. Sommigen vinden haar gruwelijk perfect en te afgelikt, anderen noemen haar onomwonden de fluwelen Callas. In elk geval stofte ze op haar Vivaldi- en Gluck-album parels af en maakten haar Haendel-, Mozart- en Rossini-opera's indruk. Wie een en ander gemist heeft, vindt het allemaal gebundeld op het cadeau-album The art of Bartoli. Als bonus krijg je er twee onuitgegeven duetten met Luciano Pavarotti bovenop.
The art of Bartoli (Decca)

Levente Kende ***
Schwanengesang bevat de laatste van de in totaal 600 liederen die Schubert schreef. Pas na zijn dood werden ze tot een bundel verenigd. De cyclus heeft dan ook niet de thematische eenheid van Die schöne Müllerin of Winterreise. De eenheid zit hem in de stijl van Schubert, die stem en piano evenwaardig behandelt en op die manier perfect de romantische stemming van zwerven en afscheid nemen verklankt. Pianist Levente Kende vormt een mooi team met zijn Hongaarse landgenoot Istvan Kovacs.
Schwanengesang (Phaedra)

Piet van Bockstael **
Piet van Bockstael is wellicht de vermaardste hoboïst in België. Een ondankbare rol want zoveel eersteklascomposities voor hobo bestaan er niet. Grasduinend in de Belgische partituren kon er toch een gedurfde cd samengesteld worden. Van Bockstael en dirigent Herman Engels die het Czech Virtuosi Chamber Orchestra leidt, halen de hoboconcerti of fantasieën van August de Boeck, Victor Legley, Gabriël Verschraegen, Jacques Leduc en Willem Kersters aan de vergetelheid. Maar nog interessanter is de wereldpremière van Kareol voor althobo en orkest dat Frits Celis schreef voor Piet van Bockstael.
In Flanders field 29 (Phaedra)

Maurizio Pollini ***
Voor velen geldt Maurizio Pollini als de grootste levende pianist. Hij vierde zijn zestigste verjaardag met een overzichtsbox van 12 cd's. Maar de echte fan zat te wachten op deze nieuwe opname van de Kreisleriana van Schumann. Als steeds blinkt Pollini meer uit door structuur en vorm dan door pathos. Dat levert een glasheldere, toch wat afwijkende Schumann op.
Schumann Kreizleriana (DG)

.

Nu in het nieuws