EU-lidstaten sluiten woensdag uitbreidingsonderhandelingen af

Print
Bijna twee maanden na de Top van Kopenhagen worden woensdag de onderhandelingen over de toetreding van tien nieuwe lidstaten definitief afgerond. De ambassadeurs van de 15 huidige lidstaten moeten de tekst van het toetredingsverdrag goedkeuren, na een lange discussie over laatste techische 'details'.
Het akkoord van Kopenhagen was een politiek akkoord onder de 15 huidige lidstaten en met de tien kandidaten. Dat akkoord moest wel nog uitgeschreven worden in een juridisch bindende tekst. Volgens de woordvoerder van EU-commissaris voor Uitbreiding Günter Verheugen was het gewoon kwestie van een paar kleine, technische punten op te lossen.

In praktijk hebben de kandidaten gepoogd hier en daar nog wat extra binnen te halen. Het Griekse EU-voorzitterschap heeft echter het been stijf gehouden, aldus Belgische bronnen.
Polen heeft wel verkregen dat het geld dat eerst voorzien was voor plattelandsontwikkeling, aan de boeren mag worden gegeven. Dit voordeel was mondeling toegezegd in Kopenhagen. Het land verkreeg ook dat er een een protocol komt over de bescherming van het menselijk leven en over het verbod op abortus. Zo'n mededeling was eerder al toegezegd aan Ierland en Malta.

Andere concrete resultaten van de onderhandelingen over de tekst van het toetredingsverdrag zijn er nauwelijks. Er zijn specifiëringen inzake btw of inzake de parallelle import van geneesmiddelen.
De tekst van het verdrag zal op 19 februari worden aangenomen door de EU-Commissie. Op 16 april is er de plechtige ondertekening door de 25 betrokken landen, in Athene. De tekst moet ook worden aanvaard door het Europees Parlement en via referendum door de bevolking van de 10 kandidaten.
In het eurosceptische Malta wordt de reeks opgestart, op 8 maart. Dit referendum is echter niet bindend.
Nu in het nieuws