Russische kunstenares Natalja Medvedeva overleden

Print
De Russische punkrock-zangeres en schrijfster Natalja Medvedeva is in de nacht van zondag op maandag overleden. De 45-jarige Medvedeva was oprichtster van de punkrock-band Tribunal en schreef enkele romans en een theaterstuk. Dat meldden de Russische media dinsdag.
Medvedeva verhuisde in 1975 naar de Verenigde Staten, waar ze enige tijd werkte als mannequin en zangeres in Russische restaurants. Daar ontmoette ze de schrijver en radicale politicus Edoeard Limonov (pseudoniem voor Edoeard Savenko) die uit de toenmalige Sovjet-Unie was gezet. Samen gingen ze in 1982 naar Frankrijk waar ze meewerkten aan de krant l'Idiot International van de schrijver Jean-Edern Hallier. Bij een gewelddadig incident in Parijs raakte ze ernstig gewond.

Na de val van het Sovjet-regime keerde het duo terug naar Rusland. Haar man richtte daar de Nationaal-Bolsjevistische Partij op. Tegen Limonov is vorig jaar een proces begonnen wegens terroristische activiteiten. De Russische dienst arresteerde hem in april 2001. Limonov schreef onder meer Zelfportret van een bandiet.
Twee jaar geleden nog formeerde Medvedeva de groep Nato, die tegen de westerse interventie op de Balkan was. De oorzaak van haar overlijden is niet bekendgemaakt.
Nu in het nieuws