Hollywood alsmaar sterker in strijd tegen oorlogsbeleid Washington

Print
Terwijl de Verenigde Staten hun anti-Irak betoog opdrijven en de Amerikaanse bevolking zich alsmaar meer achter dat beleid gaat scharen, rijst in Hollywood het protest tegen een aanval op Irak. Een grote groep acteurs handelt samen of op eigen houtje om hun kritiek op het Amerikaanse Irak-beleid op een mediagenieke manier onder de aandacht te brengen.
Zo was actrice Susan Sarandon enkele minuten voor de live-uitzending van de State of the Union van president Bush in een reclamespotje te zien waarin kritiek werd geuit op het beleid in Washington ten aanzien van Irak. "Voor onze kinderen in lijkzakken naar huis terugkomen en de Iraakse vrouwen en kinderen doodgaan, wil ik wel eens weten wat Irak ons eigenlijk heeft misdaan", vraagt Sarandon zich af. Ze krijgt daarop antwoord van de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor Irak, Edward Peck.
"Het antwoord is niets. Irak had niets te maken met 11 september, noch met al-Qaïda. Irak aanvallen zal het terrorisme alleen maar aanwakkeren, niet stoppen", aldus Peck.

Sarandon en Peck staan niet alleen in hun betoog. In de New York Times verscheen vorige week een grote boodschap van een groep acteurs, onder wie John Cusack en Martin Sheen. Ze vragen de Amerikaanse bevolking steun voor hun "Not In Our Name" petitie, die de stemmen tegen een oorlog in Irak bundelt. George Clooney haalde de kranten door het Witte Huis ervan te beschuldigen als de tv-maffiafamilie 'The Sopranos' te werk te gaan. Martin Sheen, die in de televisiereeks 'The West Wing' de rol van de Amerikaanse president op zich neemt, en Jessica Lang trokken dan weer de straat op tijdens de anti-oorlogsmars in Washington.

Hollywood bad boy Sean Penn ging in december zelfs persoonlijk naar Irak om zich van de situatie in het land te vergewissen. Hij had er onder meer een ontmoeting met de Iraakse vice-president Tariq Aziz. Nog in december stuurden Hollywoodsterren Kim Basinger, Helen Hunt en Matt Damon de Amerikaanse president een open brief waarin ze voor de binnenlandse gevolgen van een oorlog waarschuwden.

Zoals te verwachten was, beschouwen conservatieve politici en mediacommentatoren de standpunten van de beroemdheden als onbelangrijk. "Wat weet een acteur over dergelijke complexe politieke thema's?" is daarbij hun favoriete argument. Terwijl deze stelling de politieke carrières van gewezen conservatieve helden als bijvoorbeeld Ronald Reagan geen goed doet, is het niettemin een krachtige manier om de argumenten uit Hollywood teniet te doen.

De stelling van Susan Sarandon was misschien wel de krachtigste (figuurlijke) anti-oorlogs-aanval op Washington van een Hollywoodster, maar de trend om Washington wegens hun Irak-beleid te hekelen, zet zich voort onder 'the rich and the famous'. Een dergelijk samenspannen van Hollywood is sinds het hoogtepunt van de Vietnamoorlog niet meer gezien, stellen waarnemers.
Nu in het nieuws