Bijna 4,2 miljoen mensen in Zuid-Azië met aids besmet

Print
In het zuiden van Azië zijn ongeveer 4,2 miljoen mensen met aids besmet en hun aantal neemt snel toe, zeggen gezondheidsdeskundigen van de Verenigde Naties en acht Zuid-Aziatische landen die maandag en dinsdag bijeen zijn in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.
BR>
"In 2001 leefden 4,2 miljoen mensen met aids in Zuid-Azië, vergeleken met twee miljoen in 1994", zei Peter Piot, directeur van UNAIDS. Volgens Carol Bellamy van UNICEF, het kinderfonds van de VN, zijn er ongeveer een miljoen jongeren onder de seropositieven en maakt deze leeftijdsgroep, onder wie ook steeds meer meisjes en vrouwen, de helft uit van de nieuwe besmettingen. Het is daarom zaak vooral onder jongeren meer aan voorlichting te doen, zei zij.

De medici en verpleegkundigen zien het gebrek aan onderwijs en voorlichting en de handel in vrouwen en kinderen als belangrijke oorzaken voor de snelle toename van aids. In Nepal wordt aids bijvoorbeeld mede verspreid door zo'n 5.000 vrouwen die als prostituee in het buurland India werken en de ziekte mee naar huis nemen.

De deelnemers aan het overleg, dat bedoeld is om plannen ter bestrijding van aids te toetsen en nieuwe strategieën uit te stippelen, zijn Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, de Malediven, Nepal, Pakistan en Sri Lanka.
Nu in het nieuws