Bieteninstituut waarschuwt voor oprukkende bietenziekten

Print
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Verbetering van de Biet uit Tienen waarschuwt ervoor dat in ons land twee bietenziekten oprukken; de schimmel Rhizoctonia en het virus Rhizomanie. Jean-Francois Misonne schat dat door toedoen van beide ziekten in ons land vorig jaar tussen 0,5 en 1 procent van de bietenopbrengst verloren ging. Hij pleit voor het versneld invoeren van resistente bietenvariëteiten.
Wat Rhizoctonia betreft, schat hij dat vorig jaar 5 procent van de velden aangetast werd en per aangetast veld gemiddeld 20 procent van de bieten te lijden had van de schimmel. "Als de wortel te erg aangetast is, neemt de biet geen suiker meer op", aldus Misonne in een gesprek met Belga. Deze bietenziekte komt in ons land vooral voor in Oost- en West-Vlaanderen en duikt de afgelopen jaren meer en meer op.

Het Rhizomanie-virus stelt pas sinds vorig jaar veel problemen. In landen zoals Nederland en Frankrijk was dat al langer het geval. "Voordien waren in ons land zo'n 2 procent van de velden aangetast, maar in 2002 was dat naar schatting al 25 procent. In ieder aangetast veld had gemiddeld zo'n 5 procent van de bieten te maken met de ziekte", aldus Misonne. Door het virus rotten in een aantal gevallen de bieten weg. Het vaker opduiken van het virus heeft te maken met de toegenomen vocht en warmte.
Nu in het nieuws