Eunuchen in India mogen geen bestuurspost voor vrouwen bekleden

Print
Een rechtbank in India heeft woensdag beslist dat eunuchen wel degelijk mannen zijn, waardoor zij uitgesloten worden van bestuursposten die voor vrouwen zijn gereserveerd.
Het gerechtshof van de centraal gelegen deelstaat Madhya Pradesh bekrachtigde de uitspraak van een lager hof. Dat had vorig jaar al beslist dat Kamla Jaan geen burgemeester van Katni kon blijven omdat die positie gereserveerd was voor een vrouw. India wil op die manier vrouwelijke deelname in de politiek stimuleren.

Jaan zorgde voor ophef in India, toen hij als onafhankelijke kandidaat tot burgemeester werd gekozen in 1999. Veel mensen kozen hem omdat ze de corruptie binnen de traditionele partijen beu waren. De verkiezing moet nu worden overgedaan, al kondigde Jaan aan dat hij de beslissing zou aanvechten bij het hooggerechtshof.

Eunuchen hebben een zeer lage sociale status in India. Zij leven van fooien door te dansen op bruiloften, pasgeboren baby's te zegenen en deel te nemen aan allerhande ceremonies.
De meeste eunuchen worden als baby of als kind gecastreerd. Zij beschouwen zichzelf als vrouwen en nemen ook vrouwelijke voornamen aan. Ongewenste jongetjes worden in hun gemeenschap opgenomen en gecastreerd. Een deel van de eunuchen zijn homoseksuelen of travestieten die vrijwillig castratie ondergaan om erbij te horen. Een minderheid is hermafrodiet.

Volgens sommige hindoes brengt de aanwezigheid van eunuchen geluk, maar vaak worden zij gediscrimineerd in het onderwijs en worden zij uitgesloten van hooggeplaatste functies. Nadat India in 1947 onafhankelijk was geworden van Groot-Brittannië, werden er initiatieven gelanceerd om het kastesysteem af te schaffen. Met eunuchen werd echter geen rekening gehouden.
Na de verkiezingsoverwinning van Jaan zijn vier andere eunuchen er in geslaagd voor een politieke functie gekozen te worden.
Nu in het nieuws