Arafat moet Israëlisch busbedrijf 9 miljoen euro betalen

Print
Een rechter in Tel Aviv heeft de Palestijnse president Yasser Arafat veroordeeld tot het betalen van 52 miljoen shekel (ruim negen miljoen euro) aan het Israëlische transportbedrijf Eged. Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de schade die de onderneming door aanslagen van Palestijnen heeft geleden, aldus de Israëlische krant Ma'ariv dinsdag.
Eged heeft door zelfmoordaanslagen en andere gewapende acties van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook een verlies van 164 miljoen shekel (bijna 28 miljoen euro) geleden, aldus de advocaten van de busonderneming.

De rechter in Tel Aviv oordeelde dat Arafat als leider van de Palestijnse Autoriteit medeverantwoordelijk is voor de tientallen aanslagen op de bussen van Eged en dat hij daarom de maatschappij financieel moet compenseren. Eged heeft voorgesteld beslag te leggen op rekeningen van de Palestijnse Autoriteit.

Op zijn beurt heeft de Israëlische regering maandag 280 miljoen shekel (ruim 53 miljoen euro) overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit, berichtte de krant Haaretz dinsdag. Het is het grootste bedrag dat Israël heeft overgemaakt, sinds het uitbreken van de tweede intifada in het najaar van 2000. Het betreft achtergehouden belastinggeld en Palestijnse tegoeden die door Israël waren bevroren.
Nu in het nieuws