"Werkloos zijn is goed voor je gezondheid"

Print
In barre economische tijden gaat de algemene gezondheid van de Amerikanen erop vooruit, terwijl die gezondheid weer verslechtert in betere jaren. Die conclusies heeft een Amerikaanse econoom dinsdag gepubliceerd. Zijn besluit geeft een humaner gezicht aan de hedendaagse sport om bedrijven te "saneren".
Hoogleraar Christopher Ruhm van de Universiteit van North Carolina noemt zijn rapport dan ook 'Goed gezond in crisistijd'. Ruhm vergeleek sinds 1987 jaarlijks de werkloosheidscijfers met gezondheidsgegevens van 50.000 Amerikanen. "In barre tijden zijn de mensen gezonder dan als het economisch goed gaat. Ze vallen minder ten prooi aan zwaarlijvigheid, zijn sneller geneigd tot lichamelijke beweging en roken en drinken minder", verklaart Ruhm.

Hij vond uit dat toen in een bepaalde Amerikaanse staat de werkloosheid met één procent steeg, het sterftecijfer met een half procent daalde. Werklozen hebben volgens Ruhm meer tijd om zich met hun eigen gezondheid bezig te houden. Qua fysieke fitheid streeft de wereld momenteel dus nieuwe hoogtepunten na.
Nu in het nieuws