Iraniërs veroordeeld na opiniepeiling over betrekkingen Iran-VS

Print
Twee Iraniërs die hebben meegewerkt aan een opiniepeiling waarin brede steun onder de Iraanse bevolking werd gemeten voor een dialoog met de Verenigde Staten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en negen jaar. Dat hebben de advocaten van de twee mannen maandag bekendgemaakt.
De twee veroordeelden hebben meegewerkt aan de uitvoering van een opiniepeiling in de Iraanse hoofdstad Teheran in opdracht van Gallup, het grootste Amerikaanse bedrijf voor opinieonderzoek. Uit de peiling kwam naar voren dat 74 procent van de Iraniërs voorstander is van een dialoog tussen Iran en de VS.

Een van de twee veroordeelde mannen, Abbas Abdi, is een prominent lid van de hervormingsgezinde oppositie in Iran. Abdi werd samen met de tweede verdachte, Hossein Ali Qazan, beschuldigd van spionage en het doorspelen van informatie aan organisaties en individuen die banden hebben met de Amerikaanse, Britse en Israëlische veiligheidsdiensten. Abdi kreeg een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd, Qazan negen jaar. Tegen een derde verdachte zal binnenkort vonnis worden gewezen.

Een woordvoerder van Gallup heeft verklaard dat tot het uitvoeren van een opinieonderzoek in Teheran is besloten om de mening van de Iraanse bevolking te peilen over de VS na de aanslagen van 11 september. Volgens Gallup is geen opdracht gegeven tot het onderzoeken van de steun voor een dialoog tussen Iran en de VS.
Volgens hun advocaten zijn de verdachten het slachtoffer geworden van een machtsspel tussen de conservatieve geestelijkheid, die tegen banden tussen Iran en de VS is, en de hervormingsgezinde oppositie, die juist open zou staan voor het opnieuw aanknopen van diplomatieke betrekkingen.
Nu in het nieuws