Afghanistan blijft 's wereld grootste opiumproducent

Print
Afghanistan blijft 's werelds grootste producent van opium, ondanks inspanningen van de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap een einde aan te maken aan de verbouw van de papaverplant. Het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit heeft dit maandag in een nieuw rapport gemeld.
Het bureau concludeert dat de wisseling van de wacht in Kabul geen gunstig effect op de strijd tegen de papaververbouw heeft gehad. Onder de regering van president Hamid Karzai werd in 2002 meer opium geproduceerd dan in de laatste jaren van het Taliban-bewind.

"De vestiging van democratie in Afghanistan en de regeringsmaatregelen tegen de verbouw, de handel en het misbruik van opium zijn belangrijke stappen geweest voor de oplossing van het drugsprobleem", meldt het bureau. "Niettemin, ander nieuws is niet zo goed. Zo was bijvoorbeeld de papaveroogst van vorig jaar een van de grootste in 's lands geschiedenis."

De Afghaanse opiumproductie in 2002 bedroeg 3.750 ton, ruim vijftienmaal zo veel als in 1979, toen de Sovjet-Unie het land binnenviel. De productie bereikte een record in 1996, met bijna 5.070 ton opium, om de daaropvolgende jaren door een verbod van de Taliban-machthebbers aanzienlijk te dalen. De handel werd echter niet verboden, wat tot gevolg had dat de prijzen wel tienmaal zo hoog werden.
Van 1994 tot 2000 leverde opium het land ongeveer 150 miljoen dollar per jaar op, of 750 dollar per producerend boerengezin. Tegen 2002 was de opbrengst gestegen tot 1,2 miljard dollar of 6.500 dollar per gezin.

Hoewel veel van dat geld in de zakken van krijgsheren en smokkelaars belandde, zijn het duizelingwekkende bedragen voor een land waar het gemiddelde inkomen rond twee dollar per dag is. Het hoofd van het VN-bureau, Antonio Maria Costa, zei dat vraagtekens moeten worden gezet bij de effectiviteit van de maatregelen die de regering en de internationale gemeenschap hebben getroffen. Costa wees er op dat niet alleen geen einde is gemaakt aan de lucratieve verbouw van de papaverplant, maar dat het evenmin gelukt is de uitgebreide criminele netwerken op te rollen die de opium en de daaruit bereide heroïne op de Europese en de Amerikaanse markt brengen.

"De opiumeconomie van Afghanistan is een enorm gecompliceerd fenomeen", aldus Costa. "Zij is het resultaat van tientallen jaren burgeroorlog en wapengekletter en heeft een arme bevolking - boeren, landbouwers, kleine handelaars, vrouwen en kinderen - overgeleverd aan de genade van regionale krijgsheren en internationale misdaadsyndicaten."

Hij zei ook dat Afghanistan zonder een effectief verbod op de opiumproductie niet in staat zal zijn veel andere problemen op te lossen. "Tenzij het drugsprobleem wordt opgelost, komt er geen duurzame ontwikkeling in Afghanistan." Het uitblijven van een oplossing heeft ook problemen voor de rest van de wereld. Zo komt ruim driekwart van alle opium die in Europa wordt verkocht, en bijna alle opium in Rusland, uit Afghanistan.
Nu in het nieuws