Staking bij Sphinx Sanitair in Maastricht

Print
De werknemers van het sanitair bedrijf Sphinx Sanitair in het Nederlands-Limburgse Maastricht hebben dinsdagochtend het werk neergelegd. Volgens ABVV-vakbondsafgevaardigde Bart Henckaerts is de staking vrij algemeen.
"In totaal gaat het om 150 tot 200 landgenoten. De staking ging omstreeks 5 uur van start. Twintig tot dertig mensen zijn wel aan het werk gegaan", zegt Henckaerts.

De 630 werknemers van Sphinx staken tegen de nakende herstructurering. De directie heeft plannen om 120 werknemers te ontslaan. Het staat al vast dat de afdeling technische keramiek (Sphinx Technical Ceramics) dichtgaat. "De directie heeft verzuimd in STC te investeren. Er zijn nu onderhandelingen over het sociaal plan aan de gang voor de negentig werknemers. In de Belgische vestiging van Sphinx in Waasten zijn er binnenkort ook gesprekken over een herstructurering", zegt Henckaerts.

De directie heeft maandag nog een kortgeding aangespannen om de staking te verbieden, maar de rechtbank in 's Hertogenbosch gaf de directie op vijf punten ongelijk. De stakers stonden aan de poort en trokken vervolgens naar de kantine. Volgens Henckaerts is er dinsdag nog geen enkel signaal van de directie geweest. Sphinx Sanitair is een onderdeel van de Duits-Finse groep Sanitec Corporation, een badkamer multinational met wereldwijd 39 fabrieken.
Nu in het nieuws